Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több európai országból is érkeznek résztvevők a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. április 23. 18:15
Több európai országból is érkeznek résztvevők a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára
Harmadik alkalommal rendezik meg a találkozót Gyulán

Komoróczki Aliz, Görgényi Ernő és Dudaszeg József

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Több európai országból is érkeznek résztvevők május 9–12. között Gyulára, a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára, a világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozójára – hangzott el április 23-án a gyulai városházán tartott sajtótájékoztatón.

Dudaszeg József nyugalmazott tűzoltó ezredes, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke elmondta: a gyulai eseményt az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány és a Kék Lámpa Egyesület szervezi.

Felidézte: az első nemzetközi csillagtúrát 1975-ben tartották, Magyarország 1988-ban képviseltette magát először a rendezvényen. Hazánkban eddig két alkalommal szervezték meg a fesztivált, mindkétszer Gyulán. Hozzátette: a mostani találkozó rendezésének a jogát 2019-ben nyerték el az IFSO-tól, a tűzoltók nemzetközi szervezetétől, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk az eseményt.

Újságírói kérdésre közölte: eddig Szlovéniából, Svédországból, Ausztriából, Németországból, Dániából és Lengyelországból jelezték, hogy részt vesznek az eseményen. Mivel még az utolsó napon is regisztrálhatnak a találkozóra, egyelőre nem tudják megmondani, pontosan mennyien érkeznek majd Gyulára – jegyezte meg.  

Mint ismertette, a résztvevőket és az érdeklődőket többek között ügyességi versenyek, szakmai előadások és bemutatók, szabadidős, kulturális, sport és gasztronómiai események várják. A rendezvény leglátványosabb része az ünnepi felvonulás lesz, ahol muzeális értékű „oldtimer” tűzoltójárműveket is lehet majd látni.

Az elnök arról is említést tett, hogy a csillagtúra egyik helyszínén, a vár előtt egy 2500 négyzetméteres, több ezer ember befogadására alkalmas fesztiválsátort állítanak majd fel.

Jelezte: a világtalálkozó idején tartják az Almásy-kastélyban a szervezőbizottság idei küldöttgyűlését és elnökségi ülését is.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere többek között arról beszélt, hogy a Kossuth Rádió Országjáró című, Magyar Hungarikum díjas műsora öt órát fog élőben közvetíteni a gyulai eseményről.

Ugyancsak a városban tartják a rendezvény keretében a Dankó Rádió országjáró estjét, Dankó Klubot, a május 10-i programra mintegy 400 érdeklődőt várnak.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai NKft. ügyvezetője aláhúzta: a gyulai turisztikai szektor számára fontos, hogy tavasztól őszig legyenek programok a városban, ezért örülnek, hogy a település adhat otthont a találkozónak.

Kifejtette: cégük német nyelvű kiadványokat, valamint promóciós és információs anyagokat készít a fesztiválra, emellett a Tourinform iroda munkatársai információval és szabadidős programok kiajánlásával is segíti a városba érkezőket. Azt is elmondta: társaságuk a csillagtúrához kapcsolódó study tour gyulai programjainak megszervezésében is részt vett.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)