A látogatókat reggel 8 órára várták, a résztvevőket Görgényi Ernő pálinkás köszöntővel üdvözölte. Gyula város polgármestere hangsúlyozta: a németvárosi kulturális programsorozat minden évben érdekes eseményekben gazdag.
– Ez is egyfajta kulturális program. Bár első ránézésre az evésről és ivásról szól, az üzenete ennél sokkal fontosabb – emelte ki a városvezető, majd felelevenítette a régi disznóvágási hagyományokat.
A napindító gondolatok után sváb zenére kezdődött el a hagyományos, német disznótor. Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke lapunknak elmondta, hogy minden évben nagyon élvezik a sváb mulatságot, ami abban különbözik a hagyományos magyar disznóvágástól, hogy az állatot forró víz segítségével kopasztják, majd fellógatva dolgozzák fel.
– A látogatók meg is kóstolhassák az itt készült finomságokat. Az első, ami elkészült, a hagymás vér volt, később következik a tokaszalonna, és már fő a savanyú leves is, de a hurka és a kolbász sem marad ki a kínálatból – ismertette a fogásokat az elnök.
Délelőtt a Calliope diákszínpad szórakoztatta a megjelenteket, a legkisebbek pedig kalácsból készíthettek malacfejet, amit azonnal el is fogyaszthattak.
Szilágyiné Solymosi Mária, a németvárosi óvoda intézményvezetője lapunknak azt is elárulta, a munka már egy nappal korábban elkezdődött, hogy minden készen legyen a disznótor reggelére.
– Tegnap már dolgoztunk egy kicsit, mindent előkészítettünk, és a kalácstésztát is begyúrtuk, a németek szorgalmát, precizitását megidézve – emelte ki az intézményvezető.
A hagyományos sváb disznóvágáson idén is részt vettek a németvárosi óvodások, valamint a Gyulai Implom József Általános Iskola német tagozatosai és nemzetiségi pedagógusai is. Ahogy a helyszínen megtudtuk, az egész napos program évről évre egyre több helyi érdeklődőt vonz.