Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egymilliárd forintból újítják fel az Almásy-kastély cselédszárnyát és a Szent Miklós parkot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. június 06. 12:15
Egymilliárd forintból újítják fel az Almásy-kastély cselédszárnyát és a Szent Miklós parkot
Rendezvénykonyhát és báltermet is kialakítanak a kastély melléképületében

Egymilliárd forintos pályázati forrásból újítják fel az Almásy-kastély cselédszárnyát és a Szent Miklós parkot – erről tartott sajtótájékoztatót június 6-án Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő, valamint Alt Norbert és Kónya István alpolgármesterek. A beruházás keretében rendezvénykonyhát és báltermet alakítanak ki a mellékszárnyban.

Kónya IstvánGörgényi Ernő, Kovács József és Alt Norbert 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A városvezető elmondta, hogy az önkormányzat egymilliárd forint támogatást nyert a Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése című pályázattal, amelynek a támogatási szerződését a napokban írták alá. Görgényi Ernő kiemelte, hogy a fürdőváros turizmusának fejlesztésében ez egy nagy lépés. Tavaly 536 ezer vendégéjszakát töltöttek el itt az idelátogatók, 2018 első negyedévében pedig huszonhárom százalékos volt a vendégéjszakaszám-növekedés az előző évhez képest.

– Gyulán egymásra épülő beruházásokat valósítunk meg, hosszú távra tervezünk – mondta a polgármester, majd felelevenítette, hogy ez a folyamat 2006-ban indult el, amikor felújították a Kossuth teret. Sorrendben következett ezután a Városház utca és a Harruckern tér, majd a Csigakert rehabilitációja, 2013-ban a Göndöcs-kert és a Béke sugárút rekonstrukciója, valamint az AquaPalota felépítése, 2016-ban pedig az Almásy-kastély és a Kossuth Lajos utca felújítása történt meg. A folyamat következő láncszeme az egymilliárd forint pályázati forrásból fog megvalósulni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A pályázat egyik eleme az Almásy-kastély cselédszárnyának rehabilitációja, amelyre a kastély felújítása során nem volt lehetőség. A mellékszárnyban kialakítanak egy rendezvénykonyhát, ahol látványfőzőkurzusokat tartanak az érdeklődőknek. A foglalkozások során a vendégek egy szakavatott szakács segítségével készíthetnek el a kastély bemutatott korszakához illeszkedő ételeket, részben korabeli, részben modern eszközökkel.

Második attrakcióként létrehoznak egy gasztrotörténeti csemegetárat, amely azokat a gyulai és tájjelegű ételeket fogja bemutatni, amelyek meghatározták a korabeli vidék ízvilágát, és megalapozták a térség mai étkezési kultúráját.

A harmadik – egyben leglátványosabb – újítás egy rendezvényterem lesz, amely alkalmas lesz bálak rendezésére, klasszikus és komolyzenei koncertek, valamint színházi előadások lebonyolítására, de konferenciát, kiállítást, esküvőt vagy akár lakodalmat is tarthatnak benne.

A pályázat második szakaszának a Szent Miklós park kerül a középpontjába. Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy a parkra nagyon ráfér már egy korszerűsítés. Itt többek között új sétányokat alakítanak ki, a szobrokat átrendezik, hogy sokkal inkább részesei legyenek a közösségi életnek, díszkivilágítás lesz, az új térelrendezés pedig jelentősen javítani fogja az ortodox templom megközelíthetőségét.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A támogatási szerződés szerint 2019. augusztus 31-ig kell elkészülnie a pályázatban megfogalmazott céloknak, a kivitelezőket közbeszerzési eljárások során fogják kiválasztani, amelyek még a nyár folyamán elindulnak.

A városvezető megköszönte Kovács József országgyűlési képviselő támogatását és lobbitevékenységét, amellyel nagyban hozzájárult a pályázat sikeres elbírálásához.

A beruházások valóban egy tudatos, egymásra épülő terv elemei, amellyel elsősorban a turizmus fejlesztését célozzák meg – erősítette meg a polgármester által elmondottakat Kovács József. Hozzátette, hogy mindezt csak erősíti, hogy a város vezetése elkötelezett a fejlesztések iránt, valamint a számok is fejlesztések sikerességét igazolják.

A tájékoztató után bejárásra invitálták a sajtó képviselőit a cselédszárnyba, ahol Béres István főépítész mutatta be a tervezett fejlesztéseket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)