Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
A mi generációnk még sosem volt ilyen közel a háborúhoz! Ne legyen, de sajnos nem mi döntünk ebben a kérdésben! Hogy lehet túlélni egy ilyen tragikus helyzetet? Úgy, hogyan azt az őseink tették. A megoldás a gyümölcstermesztésben van.
Azért írom most ezeket a sorokat a gyümölcstermesztésről, mert lassan itt a gyümölcsfák ültetésének az ideje. Alaposan gondoljuk át, hogy minél több gyümölcsfa legyen a kertünkben, és minél többfajta.
Az évezredek bebizonyították az emberiségnek, hogy a gyümölcsök a túlélés zálogai. Többnyire minden évben rendszeres termést hoznak, mintegy felmutatva az élet folytonosságát. A gyümölcsök nagy többsége hűvös helyen akár egy évig is eltartható a következő évi termésig.
A gyümölcsök beltartalma mit sem csökken, ha helyesen aszalunk. A jól aszalt gyümölcsök évekig fogyaszthatók. A befőttek is stabil eltarthatóságot biztosítanak a gyümölcseinknek. Természetesen ebben az esetben a vitaminok szinte teljesen szétesnek, de az ásványianyag-tartalom és a finom íz megmarad.
A tartósítás csúcsa azonban a lekvárok főzése. Szinte időtlen időkig eltarthatók megfelelő tárolással. Gondoljunk csak a hitlerszalonnára! Édesapámék a hadifogságban, 1948-ban olyan német hitlerszalonnát kaptak, melyet 1940-ben gyártottak.
Kedves kertészkedők, gyümölcstartósításra fel!