Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Édes szőlőink

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2025. október 12. 16:00
Édes szőlőink
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Többen panaszkodnak, hogy a finom szőlőik nem akarnak megfelelően, az elvárásaik szerint érni, édesedni. Nos, miután az időjárás a szőlő virágzásakor igen kedvező volt, bizony nagyon szépen kötött a virágzásuk, és sok termést hoztak a tőkék.
Bizonyos fajták a megfelelő minőség létrehozásához nem tudnak optimális tápanyagmennyiséget létre- hozni a kineveléshez, ezért a terhelést az ilyen tőkéken csökkenteni kell. Vannak borászok, akik tőkénként csak négy, maximum öt fürtöt hagynak. Ezzel a tápanyagok már arra a pár fürtre koncentrálódnak, és így kiváló minőséget tudnak produkálni.

Természetesen az ilyen minőségi szőlőből kiváló bor is lesz, ezek viszont drágábbak is lesznek. Természetesen a csemegeszőlővel is ez a helyzet.

Az időjárás még igen kedvező, a fürtök csökkentésével, illetve a fürtöket takaró levelek leszedésével gyorsíthatjuk a kései fajták érését. Ezen fajták egészséges fürtjeit felkötözve, akár karácsonyig is eltarthatjuk.

A naspolya, birs és a téli körték szüretelése még ráér a korai fagyokig is. Természetesen ez az időjárás-jelentés, fokozott figyelmét igényli, a fagyok már ne a fákon érjék a gyümölcsöket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)