A birsalmának rendkívül magas a pektintartalma. A pektin egy élelmi rost, ami vízzel keveredve sűrű, zselés anyagot képez. Ennek köszönhetően gondoskodik az emésztőrendszer egészséges működéséről. A bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, így a méreganyagok nem tudnak megtapadni. A bekerülő káros anyagokat megköti és elősegíti azok kiürülését.
Magnézium- és káliumtartalma segíthet vérnyomásproblémák esetén. Jelentős mennyiségű antioxidánsainak nyugtató hatása van, segít leküzdeni a stresszt, enyhíti a szorongást, nyugtatja az idegrendszert. A birsalma elősegíti a vírusos betegségekből való felgyógyulást, enyhíti a lázat, a megfázás tüneteit.
Birsalmás fűszeres sertéssült
- 80 dkg sertéscomb vagy karaj
- 5 db birsalma
- 1 evőkanál szegfűszeg
- 20 dkg cukor
- 150 g joghurt vagy tejföl
- 2 evőkanál liszt
- só
- bors
- kakukkfű
- oregánó
A húst felszeleteljük, kissé megveregetjük klopfolóval. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Tűzálló tálba rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és fólia alatt megsütjük. Közben meghámozzuk a birsalmákat, magházukat kivesszük, és gerezdekre szeljük. Egy edénybe helyezzük a magházat és a héjat. Szegfűszeget és másfél liter vizet hozzáadva 30 percig fedő alatt főzzük. Utána ezt a levet ráöntjük a gerezdekre, és a cukrot hozzáadva puhára főzzük. (A cukor mennyisége ízlés szerint változhat.) Amikor megfőtt, szűrőkanállal kivesszük az almákat, és a levet a joghurttal elkevert liszttel sűrítjük. Majd az almák harmadát visszahelyezzük, és botmixerrel pürésítjük. A maradék almát is visszatesszük. Párolt rizzsel tálaljuk.
- Energia: 2733 kcal
- Fehérje: 172,3 g
- Zsír: 90,7 g
- Szénhidrát: 301,1 g
Egészségükre!