Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A birsalma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dieteikus • MAGAZIN • 2024. szeptember 15. 14:00
A birsalma
Szalai Ilona dietetikus rovata

A birs azon kevés gyümölcs közé tartozik, amely nyersen szinte élvezhetetlen. A nyers birsalmában ugyan sok a C-vitamin, de a hőkezelés hatására ennek nagy részét elveszti. Megmarad viszont az E-, B1- és B2-, P-vitamin tartalma. Kalciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és foszforban is gazdag a gyümölcs.

Fotó: pixabay.com

A birsalmának rendkívül magas a pektintartalma. A pektin egy élelmi rost, ami vízzel keveredve sűrű, zselés anyagot képez. Ennek köszönhetően gondoskodik az emésztőrendszer egészséges működéséről. A bélbe kerülve védőréteget képez a nyálkahártyán, így a méreganyagok nem tudnak megtapadni. A bekerülő káros anyagokat megköti és elősegíti azok kiürülését.

Magnézium- és káliumtartalma segíthet vérnyomásproblémák esetén. Jelentős mennyiségű antioxidánsainak nyugtató hatása van, segít leküzdeni a stresszt, enyhíti a szorongást, nyugtatja az idegrendszert. A birsalma elősegíti a vírusos betegségekből való felgyógyulást, enyhíti a lázat, a megfázás tüneteit.

 

Birsalmás fűszeres sertéssült

  • 80 dkg sertéscomb vagy karaj
  • 5 db birsalma
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 20 dkg cukor
  • 150 g joghurt vagy tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • bors
  • kakukkfű
  • oregánó

 

A húst felszeleteljük, kissé megveregetjük klopfolóval. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval, kakukkfűvel fűszerezzük. Tűzálló tálba rakjuk, kevés vizet öntünk alá, és fólia alatt megsütjük. Közben meghámozzuk a birsalmákat, magházukat kivesszük, és gerezdekre szeljük. Egy edénybe helyezzük a magházat és a héjat. Szegfűszeget és másfél liter vizet hozzáadva 30 percig fedő alatt főzzük. Utána ezt a levet ráöntjük a gerezdekre, és a cukrot hozzáadva puhára főzzük. (A cukor mennyisége ízlés szerint változhat.) Amikor megfőtt, szűrőkanállal kivesszük az almákat, és a levet a joghurttal elkevert liszttel sűrítjük. Majd az almák harmadát visszahelyezzük, és botmixerrel pürésítjük. A maradék almát is visszatesszük. Párolt rizzsel tálaljuk.

  • Energia: 2733 kcal
  • Fehérje: 172,3 g
  • Zsír: 90,7 g
  • Szénhidrát: 301,1 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)