Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A patisszon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. július 07. 14:59
A patisszon
Szalai Ilona dietetikus rovata

A patisszon, magyarul csillagtök, az uborka és a többi tökféle rokona.

Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Zsírtartalma is kicsi. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30 mg/100 g), ami az ajánlott napi bevitel fele.

Könnyen emészthető, mivel 90 százaléka víz, és élelmi rosttartalma is kicsi.

Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.

Az ételkészítés során egyaránt felhasználhatjuk kabakos termését, magját és virágát. Sokféleképpen fogyasztható, például nyersen saláta részeként, párolva köretként, főzelék formájában és főételként hús helyett is. Nincs jellegzetes íze, ezért bármivel fűszerezhető.

 

Sonkás, sajtos patisszontorta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 darab patisszon (60 dkg)
  • 6 dl főzőtejszín
  • 1 tojás
  • őrölt szerecsendió
  • 15-20 dkg gépsonka
  • 10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A patisszon héját eltávolítjuk, majd felszeleteljük kb. 3 mm vastagra. A tejszínhez adjuk a tojást, sót, őrölt szerecsendiót, és felverjük. Egy csatos tortaformába vagy tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat úgy, hogy egy réteg patisszonra egy réteg sonka kerül, majd kevés tojásos tejszínt öntünk rá, és reszelt sajttal megszórjuk. Így folytatjuk tovább, a tetejére sajt kerül. Sütőbe tesszük. 170 °C-on kb. 45 percig sütjük.

 

  • Energia: 2153 kcal
  • Fehérje: 95 g
  • Zsír: 165 g
  • Szénhidrát: 62 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)