Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hétvégén rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. május 13. 13:30
Hétvégén rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált
Koncertek és szakmai programok is várják az érdeklődőket

varga-bora tímeagörgényi ernő és bora imre

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hétvégén, május 17. és 19. között rendezik meg a 24. Gyulai Pálinkafesztivált – jelentette be Görgényi Ernő polgármester, Bora Imre fesztiváligazgató és Varga-Bora Tímea főszervező május 13-án a Rondella Teraszon.

Görgényi Ernő kiemelte: az első pálinkafesztivált, a város legnagyobb gasztronómiai programját, amely a helyieknek és a turistáknak is szórakozást biztosít, közel negyed évszázaddal ezelőtt, 2000-ben rendezték meg először, ez pedig rendkívüli dolog, hiszen az évek alatt számos olyan esemény történt – pénzügyi válság, világjárvány, háború –, amely nehézséget okozott a szervezőknek.

A városvezető hozzátette: mindennap lesznek idősávok, amikor ingyenesen lesz látogatható a fesztivál, így pénteken 16.30-ig, szombaton 13 óráig, vasárnap pedig 12 óráig nem kell belépőt fizetnie senkinek.

Mint mondta, a rendezvény nagymértékben hozzájárult a hazai pálinkakultúra fejlődéséhez, ahhoz, hogy a párlatok a gasztronómia részei legyenek, emellett a kulturált pálinkafogyasztást is népszerűsíti.

Bora Imre kifejtette: az egyik legfontosabb program, amelyet még a koronavírus-járvány sem szakított meg, a nemzeti összetartozás pálinkájának elkészítése, amelyre idén május 17-én, pénteken 13 órakor kerül sor.

A fesztiváligazgató köszönetet mondott Takács Árpád főispánnak, ugyanis a kormányhivatal idén is több programot visz a fesztiválra, többek között önkormányzatok fognak bemutatkozni, illetve idén nemzetiségi önkormányzatok is kitelepülnek a várkertbe, valamint újra megrendezik a Főzz és segíts! jótékonysági főzőversenyt, amelynek bevételét, 2 millió forintot, két egyesületnek adják. Az elkészült ételeket a fesztivál vendégei között osztják szét, a megmaradt ételt pedig szintén jótékony célra ajánlják fel.

A programokról Varga-Bora Tímea számolt be. Mint mondta, pénteken 17 órakor kezdődik a pálinkalovagrendek tagjaninak felvonulása, akiket fúvószenekar és mazsorettesek kísérnek a várkertig, majd 18.30-kor a Parno Graszt ad koncertet. 20 órakor tartják a hivatalos megnyitót, amely után Majka áll színpadra.

Szombaton az Év Pálinkás Bonbonja és a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny megmérettetések eredményeit is kihirdetik, utóbbira idén 1353 minta érkezett. Ugyanazon a napon rendezik meg a Gazda és a pálinka a konyhában elnevezésű látványfőzést és kóstoltatást, ahol Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács és vendégei fognak főzni.

Varga-Bora Tímea hozzátette: idén is lesznek mesterkurzusok, illetve vezetett pálinkakóstolások is.

A szombati napon 19.30-kor Bye Alex és a Slepp, 22 órakor Dzsúdló lépnek színpadra.

Vasárnap rendezik a Főzz és segíts! főzőversenyt, majd 14 órakor az Irigy Hónaljmirigy kezdi a koncertek sorát. 16 órakor Fásy Ádám vezetésével érkezik a Zeneexpressz, ahol fellép az Apostol zenekar, Zalatnay Sarolta és Varga Viktor is, majd Demjén Ferenc ad nagykoncertet 21.30-kor.

A fesztivál összes napja retró diszkóval zárul a koncertek után.

Varga-Bora Tímea felhívta rá a figyelmet, hogy a napijegy 5000 forint lesz, de a gyulai lakosok, személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatása után, 3000 forintért vehetnek belépőt mindennap.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)