Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vízszolgáltatás volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. március 31. 17:43
A vízszolgáltatás volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület március 28-i ülésén egy gyulai civil szervezet működése is szóba került

A megszokott módon az interpellációs órával kezdődött a gyulai képviselő-testület ülése március 28-án a városháza dísztermében. A mellékvízmérők cseréje, az egykori 1-es számú általános iskola nyitva hagyott kapuja, valamint egy gyulai civil szervezet működése is szóba került a tanácskozáson.

Durkó Károly

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az első felszólaló Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki két témával érkezett az ülésre. Elmondta, a Fővárosi Önkormányzat Gyulai Idősek Otthonában zajló építkezés miatt az épület előtt, a Vértanúk útján már jó ideje lezárták a kerékpárutat. Arra volt kíváncsi, hogy mikor adják vissza a közlekedőknek a szakaszt. A képviselő azt is elmondta, hogy az egykori 1-es számú általános iskola Károly Róbert utca felőli kapuja az elmúlt időszakban folyamatosan nyitva volt. Arra volt kíváncsi, hogy fognak-e állagmegóvási munkálatokat végezni az épületen.

Béres István

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az idősotthonról Béres István főépítész elmondta: az épület korszerűsítési munkálatai miatt a Honvéd utcán a parkolósáv igénybevételével hoztak létre felvonulási területet, a Vértanúk útján található főbejáraton keresztül pedig az intézmény ellátása valósul meg, a zöldterületen alakítottak ki erre alkalmas rakodóterületet. Kifejtette: a munkálatok körülbelül másfél évet vesznek igénybe.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hozzátette: elképzelhető, hogy a jelenlegi kerékpárutat már nem is adják vissza a forgalomnak, addigra szeretnék elkezdeni a Vértanúk úti bicikliút újjáépítését.

Molnár Csaba

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az 1-es iskola témájával kapcsolatban Molnár Csaba, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt. Mint mondta, a kaput bezárták, nagyobb állagmegóvási munkálatra pedig jelenleg nincs szükség.

kiss Tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A következő interpelláló Kiss Tamásné (Fidesz) volt, aki arról számolt be, hogy a lakótelepeken élők többsége levelet kapott az Alföldvíz Zrt.-től, ennek értelmében a mellékvízmérők cseréjét a felhasználóknak kell kifizetni, a döntés alapja pedig egy 2013-as kormányrendelet.

Aláhúzta: a csere díja bruttó 20 ezer forint, emellett a kiszállási díjat és a hitelesítést is ki kell fizetni, utóbbit akkor, ha más szakemberrel végeztetik el a munkát. A lakótelepeken ráadásul két órát kell kicserélni, így minden díj duplázódik.

Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő elmondta, hogy az önkormányzathoz is eljutottak a panaszok, így megbeszélést kezdeményeztek Szeverényi Györggyel, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatójával.

CsigE Gábor

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A részletekről Csige Gábor jegyző elmondta, a mellékvízmérők biztosítják a közvetlen elszámolást, amelynek tulajdonjoga 2014-ben került a felhasználókhoz, illetve a jogszabály is azóta létezik, amely szerint a felmerülő költségeket a tulajdonosnak kell állnia.

A jegyző kifejtette, a gyulai polgároknak eddig azért nem kellett fizetniük, mert a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. átvállalta ezt a költséget, az alapdíj részének tekintették. Hangsúlyozta: a költségek fogyasztókra történő terhelése jogszerű, de több megoldási lehetőségről is tárgyaltak. Az Alföldvíz hamarosan új értesítőt fog küldeni a felhasználóknak, kérik, hogy addig ne tegyenek semmit. Egyeztettek továbbá a szociális osztállyal is, hogy tudnak-e támogatást nyújtani a rászorulóknak.

Galbács Mihály

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A következő felszólaló Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) volt, aki eredetileg három kérdéssel érkezett az ülésre, de csak egyet tett fel, mert a polgármester felhívta a figyelmét arra, hogy mik az interpellációs kérdések szabályai. Ilyen kérdést önkormányzati ügyben lehet megfogalmazni, az adott városban működő szervezetek tevékenységével kapcsolatban.

Galbács Mihály elmondta, a Körösök Kincse Természetvédelmi Rekreációs és Szabadidősport Egyesület, a Válasz Online cikke szerint, 2022-ben 10 millió forint, majd 2024-ben szintén 10 millió forint támogatást kapott a Városi Civil Alapból.

A képviselő arra volt kíváncsi, hogy egy civil piknik költségeit ebből a forrásból rendezték-e, illetve azt is felvetette, hogy a júniusi önkormányzati választásokat előkészítő kampányra is költeni fognak az idei támogatásból.

Kónya István

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az egyesület elnöke Kónya István (Fidesz) alpolgármester, aki válaszában aláhúzta: a civil alapból származó támogatások, valamint azok felhasználásnak elbírálása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. feladata. Mint mondta, a támogatás két évre szólt, az összegből huszonnégy rendezvényt valósítottak meg, valamint az azokhoz szükséges eszközbeszerzést is ebből biztosították.

Az alpolgármester megjegyezte: amikor Galbács Mihály volt a gyulai futballcsapat elnöke, voltak szabálytalanságok, amelyeket feltárt a hatóság is, így nem érzi helyénvalónak, hogy a képviselő civil szervezetek pénzügyi helyzetében „vájkál”, valamint megkérdőjelezi azok szakmaiságát.

Vigné Fábián Diána

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

Az utolsó felszólaló Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre) volt, aki elmondta: március 20-án mosták az ivóvízhálózatot a törökzugi lakótelepen, de a lakók elmondása szerint erről nem adott tájékoztatást az Alföldvíz Zrt.

Görgényi Ernő a cég válaszát tolmácsolva elmondta: a társaság az interneten, illetve a rádióban tett közzé tájékoztatást. Hozzátette: az Alföldvíz vállalta, hogy a következő alkalom előtt kiragasztanak plakátokat.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)