Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kert hasznos madarai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. október 08. 13:00
A kert hasznos madarai
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: piaxabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Kertünkben a madárkák is nagyon sok hasznot hajtanak, hiszen jelentősen csökkentik a kártevő rovarok létszámát. A cinegefélék, sármányok, rozsdafarkúak, pintyek és társaik akarva-akaratlan is minket szolgálnak, ezért vigyázzunk rájuk!

Készítsünk számukra odút, fészkelőhelyet és praktikus etetőket a téli vendéglátásra! Minél közelebb vannak hozzánk,  annál többet tudnak nekünk segíteni a növények védelmében.

Az október beköszöntével a kései gyümölcseinket is leszedhetjük. A körték, almák, birsek is megértek a betakarításra. A naspolyával még várhatunk. A gyümölcsöket ne mossuk le betározás előtt, mert lemossuk róluk a természetesen kialakult viaszos réteget, mely védelmet biztosít számukra.

Készítsük elő a tavasszal kirakott fagyérzékeny növényeinket és azok helyét, hogy az időjárás fordulása esetén bármikor be tudjuk vinni őket. A leandereket bepakolásuk előtt visszavághatjuk, így kevesebb helyet foglalnak el.

Az őszi visszavágás talán annyival előnyösebb, mint a tavaszi, hogy a tél folyamán azoknak a rügyeknek lesz lehetőségük a kihajtásra, amelyek szándékaink szerint alakítják a formákat. A növények többnyire a csúcshajtásokra nyomják a tápanyagokat, így ezt ilyen módon leszorítjuk. Karácsonyig ne tápoldatozzuk! A beteleltetés előtt pajzstetvek és atkák ellen feltétlen permetezzük le növényeinket, mert ha most nem is látunk rajtuk, a melegebb, védett helyen hamar elszaporodnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)