Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Lélekfitnesz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2023. augusztus 04. 14:00
Lélekfitnesz
Lackfi János verseire hangolt koncertelőadást hallottunk a Gyulai Várszínház kamaratermében

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadása egy olyan dalban és prózában megszólaló zenés est volt, amelyet az alkotó csapat az „örökkön-örökké író” Lackfi János kortárs író, költő műveiből összeállított librettóra hangolt. Az előadás szövegét Barabás Olga szerkesztette. Sebestyén Aba színész, rendező, a Yorick vezetője és Cári Tibor zongorista, zeneszerző jól összeszokott páros, barátok, művésztársak, sokszor jártak Gyulán Elek Tibor színigazgató meghívására, amely lehetőséget most is illően megköszöntek. Szabó J. Attila csellójátékával kiegészülve valóban varázslatos edzést kaptunk lélektanból.

Fotó: Gyulai Várszínház – Kiss Zoltán 

A szövegek egy részét Lackfi #Jóéjtpuszi kötetéből kölcsönözte a dramaturg, a többit szabad válogatásban fűzte össze. Az említett kötet tűzzel, szenvedéllyel szól az istenhitről, és szédítő száguldásra invitál Jézus kalandparkjába. Ami a legfontosabb tanulsága, hogy igyekszik felnyitni a befogadó szemét, hogy ha teheti, éljen „részegen”! Ez a részegség azonban nem az alkoholból fakad, hanem a mindennapi apróságok megélésének gyönyöréből, a pillanatok megragadásának öröméből, a jelenben levés képességének határtalan eufóriájából.

Fotó: Gyulai Várszínház – Kiss Zoltán 

Jelen írásban nem tisztem stilisztikailag elemezni a szövegeket, de arra rámutathatok, hogy jellemzően kortárs nyelvezettel, de kellő alázattal közelítenek a Mindenhatóhoz, hogy minden korosztály, minden nemű, bőrszínű, társadalmi osztályú olvasó, hallgató megértse, hogy a lélek egyedüli formálásáért az igaz hit a felelős. Isten nem azért gördít akadályokat elénk életünk során, nem azért okoz traumákat, szenvedést, hogy összeomlásunkon kacagjon, hanem hogy bűneik meggyónása, ártó tetteink felismerése után felállva erősebbek, szívósabbak legyünk. A szenvedés ugyanis jobbá csiszol. A jóleső dolgok ezzel ellentétben nem visznek közel a saját határainkhoz, nem léptetnek ki a komfortzónánkból, tehát valójában nem fejlődünk. Tulajdonképpen, amiért nem kell egy kicsit (meg)szenvedni, nem jelenthet vegytiszta örömöt.

Fotó: Gyulai Várszínház – Kiss Zoltán 

Az is fontos tanulság, hogy megváltozott az Isten-kép. Ma már nem analóg, hanem digitális az Isten, szándékosan kicsavarva, elferdítve írom a Lackfi-versből: „megint itt egy tik-tok-kal (sic) teli nap.” Én még hiszek a lélek fiatalodásában, feltámadásában, megújulásában, hiszen pedagógus vagyok, „Adyhoz (sic) szokott fajta”.

A lélekemelő zenei akkordok megnyugtatnak, az anyanyelvemen fogant játékos verssorok felemelnek egy olyan szférába, ahol elhiszem, hogy nincs idő, csak az örök jelen, az itt és most teóriája. Minél többet járunk efféle lélekedzés-terápiára, annál inkább tudatossá válik, hogy a létünk csak egy emberiség által generált, folytonosan hullámzó áramlatban felfogható, amelyben lehetünk aktív vagy passzív energiák. Nem elég élni, megélni kell!

Fotó: Gyulai Várszínház – Kiss Zoltán 

Aki hallgatta a Cári-zenét, aki figyelt a Szabó J. cselló taktusaira, aki Sebestyén Aba olykor kísértetiesen lackfis hangján feldolgozta a lélekfitneszsorokat, az ki tudott kapcsolni, el tudott vonatkoztatni, hagyta a lelkét sodortatni, feloldódott az említett áramlatban. A csapat jogosan érezte, hogy a taps ereje visszahívja őket, így az egyórás program helyett még egy közel húszperces közös énekszóval és ritmikus csettintésekkel tűzdelt ráadással tornáztattuk szívünk megfáradt csakráit.     

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)