Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cukkini

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. július 09. 14:00
A cukkini
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az egész világon kedvelt növény, amely a kígyóuborkára emlékeztet. Az íze semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható.

Fotó: Pixabay.com

Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni, amit nem kell meghámozni. Sok C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, béta-karotint tartalmaz, de nagyon jó B6-, B2-, magnézium és mangánforrás is. Szelén, C-vitamin és béta-karotintartalma az immunrendszert támogatja. Magas rosttartalma (ami nagyrészt vízoldékony pektin), pedig a vastagbélrák megelőzésében játszik szerepet.

 

Cukkini pástétom

Hozzávalók:

  • 2-3 kisebb cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • étolaj
  • fehér bors
  • oregano levelek

Elkészítés:

Felszeleteljük a cukkiniket és a hagymát, majd kevés olajon megpároljuk. Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük. Végül botmixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra pépesítjük.

  • Energia: 790 kcal
  • Fehérje: 11 g
  • Zsír: 50 g
  • Szénhidrát: 58 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)