Fotó: Pixabay.com
Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni, amit nem kell meghámozni. Sok C-vitamint, folsavat, káliumot, szelént, béta-karotint tartalmaz, de nagyon jó B6-, B2-, magnézium és mangánforrás is. Szelén, C-vitamin és béta-karotintartalma az immunrendszert támogatja. Magas rosttartalma (ami nagyrészt vízoldékony pektin), pedig a vastagbélrák megelőzésében játszik szerepet.
Cukkini pástétom
Hozzávalók:
- 2-3 kisebb cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- étolaj
- só
- fehér bors
- oregano levelek
Elkészítés:
Felszeleteljük a cukkiniket és a hagymát, majd kevés olajon megpároljuk. Amikor kellően megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük. Végül botmixerrel vagy turmixgéppel krémes állagúra pépesítjük.
- Energia: 790 kcal
- Fehérje: 11 g
- Zsír: 50 g
- Szénhidrát: 58 g
Egészségükre!