Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A csemegekukorica

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. június 11. 14:00
A csemegekukorica
Szalai Ilona dietetikus rovata

Már kapható a piacokon a főzni való csemegekukorica. A friss szemeket a torzsáról leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek, párolva és pürésítve is elkészíthetjük.

Fotó: Pixabay.com

A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést. B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja antioxidáns hatásával támogatja az immunrendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképzéshez. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél (Niacin hiányában) könnyen kialakulhat a pellagra (száraz bőr) nevű betegség. Azonban ha hüvelyesekkel, ill. más gabonafélével társítva fogyasztjuk, akkor megelőzhetjük ezt. A kukorica nem tartalmaz glutént, ezért a liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt. Nyáron kedvelt csemege nálunk is a főtt kukorica. Fogyasszuk bátran a kukoricával készült ételeket is!

Kukoricafőzelék

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • 6 dkg vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • só, bors

A kukoricát vajon átforrósítjuk, majd liszttel meghintjük, és felengedjük a tejjel. Sóval, borssal és a pépesített fokhagymával ízesítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt.

  • Energia: 1180 kcal
  • Fehérje: 28,2 g
  • Zsír: 82 g
  • Szénhidrát: 89,1 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)