Fotó: Pixabay.com
A kukoricában sok a rost, ami segíti a bélműködést. B-vitamin tartalma jó hatással van az idegekre, E-vitaminja antioxidáns hatásával támogatja az immunrendszert, a magnézium jót tesz a szívnek, a vas fontos a vérképzéshez. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél (Niacin hiányában) könnyen kialakulhat a pellagra (száraz bőr) nevű betegség. Azonban ha hüvelyesekkel, ill. más gabonafélével társítva fogyasztjuk, akkor megelőzhetjük ezt. A kukorica nem tartalmaz glutént, ezért a liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A kukorica gyógynövény is. A bajuszából készült tea elsősorban hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vesekő megelőzésére javasolt. Nyáron kedvelt csemege nálunk is a főtt kukorica. Fogyasszuk bátran a kukoricával készült ételeket is!
Kukoricafőzelék
Hozzávalók (4 adag):
- 1 doboz kukoricakonzerv
- 6 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- só, bors
A kukoricát vajon átforrósítjuk, majd liszttel meghintjük, és felengedjük a tejjel. Sóval, borssal és a pépesített fokhagymával ízesítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt.
- Energia: 1180 kcal
- Fehérje: 28,2 g
- Zsír: 82 g
- Szénhidrát: 89,1 g
Egészségükre!


























