Fotó: Pixabay.com
A nevével ellentétben nincs rokonságban a gyömbérrel. Májustól virágzik, évelő, a rózsafélék családjába tartozó gyógynövény. A középkorban áldott növényként tartották számon, mert nagyon sokféle betegséget tudtak vele gyógyítani.
Leveleiből salátát készítettek, vagy megfőzve köretként tálalták. A mai napig ismert gasztronómiai értéke.
A gyógynövény hatóanyaga a szegfűszeg illatú gyökerében van. Nem csak gyógytea készíthető belőle, hanem gyógybor, illetve különböző likőrök is, melyeket a vadszegfű gyökerével ízesítenek. Szegfűszeg pótló is készül belőle.
Gyógyteaként főleg a gyökerét főzzük 10-15 percig. Cseranyagtartalmának köszönhetően erős összehúzó hatású, főzete alkalmas emésztőszervi megbetegedés gyógyítására, főleg hasmenés, bélvérzés, bélhurut vagy étvágytalanság esetén.
Láz- és fájdalomcsillapító hatású. Felső légúti panaszokra, megfázásra, torokgyulladás esetén is ihatjuk kúraszerűen. Kiváló öblögető lehet fogínygyulladásra. Alkoholos kivonata ecsetelőként használható.
Külsőleg még sebtisztításra, nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmas. Illata miatt szárított gyökerét a ruhásszekrénybe téve hatékony molyirtó szer.
Gyökerének hosszútávú alkalmazása nem ajánlott belsőleg, mert enyhe mérgező hatása lehet. Elkészítésével, kúraszerű alkalmazásával kapcsolatban forduljon természetgyógyászhoz.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]


























