Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spenót

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. május 14. 14:00
A spenót
Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalommal rendelkező zöldségünk

Forrás: vegetables.co.nz

A spenót sokféle néven ismert: paraj, perzsa- vagy spanyolfű, barátparéj, spinác, spenát, spinát, spinót. A növény évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban, ajánlották magas és alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen.

A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok karotinoidot (festékanyagot) tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. A-provitamin-, illetve E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően jelentős a daganatmegelőző hatása. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalommal rendelkező zöldségünk.

A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot, kalciumot, káliumot, magnéziumot tartalmaznak. Vas is van bennük, de nem olyan kiugró mértékben, mint az a köztudatban elterjedt.

A spenót rostjai révén kiváló emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.

Sok oxálsavat tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamosít.

A spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével. Emellett készíthetünk belőle húsételek mellé köreteket és salátákat is. Érdemes megpróbálkozni a nyers spenót fogyasztásával is.

 

Spenótos-mozzarellás lasagne

  • 25 dkg mozarella
  • 45 dkg spenót
  • 3 közepes db paradicsom
  • 6 dkg lasagne tészta
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olaj

A besamelmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 3 csipet szerecsendió

A mélyhűtött parajt felolvasztjuk, egy kanál olajon, erős tűzön elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a 2 gerezd fokhagymát, majd addig sütjük, amíg a leve elpárolog.

Egy edényben a vajat felolvasztjuk, ugyanannyi lisztet hozzáadunk, és együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, majd felengedjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítjük.

A mozzarellát és a paradicsomot kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk.

A lasagne tésztát leterítjük a tepsi (25x20 cm) aljába, majd befedjük besamellel.

A mártás tetejére spenótréteget terítünk, amire felváltva paradicsom- és mozzarellaszeleteket helyezünk, majd újabb tésztaréteg következik. Addig folytatjuk így a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak.

A felső paradicsom- és mozzarellaréteget reszelt ementáli sajttal szórjuk meg.

200 fokra előmelegített sütőben lefóliázva 20 percig sütjük (a tészta a gőzben megfő), majd levesszük a fóliát, és megpirítjuk kicsit a sajtot a tetején.

 

  • Energia:     800 kcal
  • Fehérje:    41,1 g
  • Zsír:       49,4 g
  • Szénhidrát: 45,6 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)