A spenót sokféle néven ismert: paraj, perzsa- vagy spanyolfű, barátparéj, spinác, spenát, spinát, spinót. A növény évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban, ajánlották magas és alacsony vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen.
A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok karotinoidot (festékanyagot) tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. A-provitamin-, illetve E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően jelentős a daganatmegelőző hatása. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalommal rendelkező zöldségünk.
A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot, kalciumot, káliumot, magnéziumot tartalmaznak. Vas is van bennük, de nem olyan kiugró mértékben, mint az a köztudatban elterjedt.
A spenót rostjai révén kiváló emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.
Sok oxálsavat tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamosít.
A spenótot általában főzve fogyasztjuk, főzelékként, de lehet belőle levet is készíteni más zöldségekkel együtt gyümölcscentrifuga segítségével. Emellett készíthetünk belőle húsételek mellé köreteket és salátákat is. Érdemes megpróbálkozni a nyers spenót fogyasztásával is.
Spenótos-mozzarellás lasagne
- 25 dkg mozarella
- 45 dkg spenót
- 3 közepes db paradicsom
- 6 dkg lasagne tészta
- 10 dkg ementáli sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bors
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál olaj
A besamelmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 3 csipet szerecsendió
A mélyhűtött parajt felolvasztjuk, egy kanál olajon, erős tűzön elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a 2 gerezd fokhagymát, majd addig sütjük, amíg a leve elpárolog.
Egy edényben a vajat felolvasztjuk, ugyanannyi lisztet hozzáadunk, és együtt pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót reszelünk hozzá, majd felengedjük forró tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítjük.
A mozzarellát és a paradicsomot kb. 0,5 cm-es szeletekre vágjuk.
A lasagne tésztát leterítjük a tepsi (25x20 cm) aljába, majd befedjük besamellel.
A mártás tetejére spenótréteget terítünk, amire felváltva paradicsom- és mozzarellaszeleteket helyezünk, majd újabb tésztaréteg következik. Addig folytatjuk így a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak.
A felső paradicsom- és mozzarellaréteget reszelt ementáli sajttal szórjuk meg.
200 fokra előmelegített sütőben lefóliázva 20 percig sütjük (a tészta a gőzben megfő), majd levesszük a fóliát, és megpirítjuk kicsit a sajtot a tetején.
- Energia: 800 kcal
- Fehérje: 41,1 g
- Zsír: 49,4 g
- Szénhidrát: 45,6 g
Egészségükre!