Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szép szőlőink

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. május 14. 13:00
Szép szőlőink
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A szőlőink szépen fejlődnek, mutogatják a virágjaikat, amiből már láthatjuk, hogy milyen termés várható. A körtének, kajszinak, meggynek a legtöbb helyen az időjárás és a monília nagyon „odavágott”, ezért jó lenne, ha legalább a szőlőtermésünk lenne szép!

Az időjárás a főnök, ő mondja meg, hogy mit eszünk. A harcot azonban felvesszük, és igyekszünk minden tudásunkat, tapasztalatunkat latba vetni. A növények betegségét meg kell előznünk, amennyire csak lehet. Az egészséges, jó kondíciójú növények könnyebben ellenállnak a betegségeknek. A megfelelő mennyiségű csapadék sajnos nem áll rendelkezésre, ezért muszáj öntözéssel és rendszeres talajműveléssel szabályozni a vízháztartást. Kellő odafigyeléssel ez működni fog.

Természetesen a növények genetikai tulajdonságai is befolyásolják a védekezési lehetőségeket. A régi – mondhatnám ősi fajták – ellenálló képessége lényegesebben jobb volt, ezért nem árt, ha néha visszafelé is kacsintgatunk. Természetesen nem teremnek annyit, meglehet, hogy nem olyan szép a termésük, de az ízeik sokkal jobbak, mint a mai fajtáké. (Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az erdélyi almáktól szinte függővé lehet válni.)

A minőség megóvásáért érdemes a hátunkra venni a permetezőt, és megelőző permetezéseket alkalmazni. A szőlőben a feketerothadás, szürkerothadás és a fakórothadás ellen már lehet permetezni, hogy ne tudjanak ezek a betegségek teret hódítani. A Quadris és a Folicur Solo kiváló hatású vegyszerek, alkalmazásuk sikeres termesztést tesz lehetővé.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)