Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ánizs

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. március 19. 14:00
Az ánizs
Szalai Ilona dietetikus rovata

Az ánizs népies neve bécsi kömény, illatos ánizs. Íze kellemes, édes-fűszeres, illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk. Ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját.

Fotó: Pixabay.com

Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez használjuk. Az ánizs illóolaja transzanetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz. Jó hatással van az emésztőrendszerre. Az ánizs jó szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény. Enyhe görcsoldó, és szélhajtó tulajdonsága miatt a gyermekgyógyászatban is gyakran használják.  Az ánizs nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt. Az illóolaj, amely bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható.

 

Fűszeres sütőtök 

Hozzávalók (3 adag):

  • 60 dkg sütőtök
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál ánizs
  • 1 csipet őrölt fűszerkömény
  • 1 teáskanál oreganó
  • 1 teáskanál koriander

A sütőtököt megmossuk, kettévágjuk. A magokat kikaparjuk. Ezt követően a formától függően kb. 6 szelet, 2-3 cm széles „csónakokat” vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük héjával lefelé. Miközben előmelegítjük a sütőt, elkészítjük a pácot. Közben elkészítjük a „pácot”. A felaprított fokhagymát a fűszerekkel együtt kis mozsárban összedolgozzunk, közben hozzáöntünk 1 dl olajat. Ezzel vékonyan bekenjük a sütőtök szeleteket, a sütőben addig sütjük – minimum fél órát –, amíg megpuhulnak.

  • Energia: 993kcal
  • Fehérje: 5,6g
  • Zsír: 85,6g
  • Szénhidrát: 2,3g

Fotó: Pixabay.com

Narancsos grízpuding

Hozzávalók (4 adag):

  • 2 dl narancslé
  • 3 dl tej
  • 8dkgbúzadara
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet őrölt ánizs
  • 2 dkg kandírozott narancshéj

Öntethez:

  • 5 dkg cukor
  • 4 evőkanál narancslé
  • 1 evőkanálvaj vagy margarin

A narancslét a tejjel feltesszük melegedni, a búzadarát a cukorral, fűszerrel összekeverjük, mikor már meleg a narancslé, hozzáöntjük, és folytonos keverés mellett besűrítjük. A kész pudingba szórjuk a kandírozott narancshéjat, és tálkákba szedjük a desszertet, az öntet kerül a tetejére. A karamellhez a cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslét a vajat, és összeforraljuk, hogy egynemű szósz legyen.

  • Energia: 1068kcal
  • Fehérje: 21,8g
  • Zsír: 17,8g
  • Szénhidrát: 208,2g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)