Fotó: Pixabay.com
Fűszerként főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez használjuk. Az ánizs illóolaja transzanetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz. Jó hatással van az emésztőrendszerre. Az ánizs jó szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és epekiválasztást elősegítő gyógynövény. Enyhe görcsoldó, és szélhajtó tulajdonsága miatt a gyermekgyógyászatban is gyakran használják. Az ánizs nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, jó köptető és köhögéscsillapító hatása miatt. Az illóolaj, amely bizonyítottan antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, szájvizekben és torokfertőtlenítő tablettákban is gyakran megtalálható.
Fűszeres sütőtök
Hozzávalók (3 adag):
- 60 dkg sütőtök
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál ánizs
- 1 csipet őrölt fűszerkömény
- 1 teáskanál oreganó
- 1 teáskanál koriander
A sütőtököt megmossuk, kettévágjuk. A magokat kikaparjuk. Ezt követően a formától függően kb. 6 szelet, 2-3 cm széles „csónakokat” vágunk, melyeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük héjával lefelé. Miközben előmelegítjük a sütőt, elkészítjük a pácot. Közben elkészítjük a „pácot”. A felaprított fokhagymát a fűszerekkel együtt kis mozsárban összedolgozzunk, közben hozzáöntünk 1 dl olajat. Ezzel vékonyan bekenjük a sütőtök szeleteket, a sütőben addig sütjük – minimum fél órát –, amíg megpuhulnak.
- Energia: 993kcal
- Fehérje: 5,6g
- Zsír: 85,6g
- Szénhidrát: 2,3g
Fotó: Pixabay.com
Narancsos grízpuding
Hozzávalók (4 adag):
- 2 dl narancslé
- 3 dl tej
- 8dkgbúzadara
- 4 evőkanál cukor
- 1 csipet őrölt ánizs
- 2 dkg kandírozott narancshéj
Öntethez:
- 5 dkg cukor
- 4 evőkanál narancslé
- 1 evőkanálvaj vagy margarin
A narancslét a tejjel feltesszük melegedni, a búzadarát a cukorral, fűszerrel összekeverjük, mikor már meleg a narancslé, hozzáöntjük, és folytonos keverés mellett besűrítjük. A kész pudingba szórjuk a kandírozott narancshéjat, és tálkákba szedjük a desszertet, az öntet kerül a tetejére. A karamellhez a cukrot egy edényben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslét a vajat, és összeforraljuk, hogy egynemű szósz legyen.
- Energia: 1068kcal
- Fehérje: 21,8g
- Zsír: 17,8g
- Szénhidrát: 208,2g
Egészségükre!