Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szőlőlugas metszése

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. március 19. 13:00
Szőlőlugas metszése
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A metszések közben tapasztaltam, hogy a szőlőlugasokat nem mindenhol szakszerűen készítik. Fontos, hogy a támaszrendszer el tudja viselni a szőlő súlyát, még viharos szelekkel együtt is. A huzalozás is fontos az oszlopok között, hiszen el kell annak is bírnia a termést.

Jelentős hiba, hogy a lugasok alsó sorát nagyon mélyen helyezik el. Nem számolnak a lelógó fürtökkel, amelyek akár harminc centisek is lehetnek, így lelógnak a földre, arról nem is beszélve, hogy az eső is felcsapja a fürtökre a sarat, és az nem mosható mindig tisztára. Az igen kártékony feketerigó is tálcán kapja a csemegét a mi bosszúságunkra.

A lugasok huzaltávolsága harminc-negyven centiméter legyen, mert így nem kell kötözgetni a szőlőhajtásokat, elég csak bújtatgatni a drótok közé. Sokan a sor végén visszahajtogatják a vesszőket a következő sorra, ami csökkenti a szőlő termésminőségét és mennyiségét.

A házi kertekben a legjobb lugasforma a Thormeri lugas, mely tövenként másik emeletre hajtja fel a szőlőket. A töveket ilyen esetben méterenként kell ültetni. Fontosnak tartom, hogy ültetéskor készítsünk feljegyzést a fajtákról és az ültetés dátumáról. A későbbiekben ezekre az adatokra sokszor szükségünk lehet, főleg ha nem jegyezzük fel!

Az évek alatti változásokat is könyveljük ilyen módon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)