A mustár legfontosabb hatóanyagai a nitrogén- és kéntartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek enzimek hatására jellegzetes, csípős ízű cianátokra bomlanak. Összetevői növelik az étvágyat, jótékonyan segítik az emésztést, fokozzák a nyál- és emésztőnedvek termelését, szabályozzák az anyagcserét.
A mustár az érrendszerre is tisztító hatással van, csökkenti a véralvadást, a vérrögképződést. Szelén- és magnéziumtartalma hozzájárul a vérnyomás normalizáláshoz, valamint az ízületi gyulladások tüneteinek enyhítéséhez. Csökkenti a migrénes panaszokat, hidratálja a bőrt.
A sárga mustármag remekül használható pácok, szószok, savanyított termékek, húsételek ízesítéséhez, savanyúságok tartósításához.
Mustáros-fűszeres pácolt tarja
Hozzávalók
- 50 dkg (4 szelet) sertés tarja
- só, bors ízlés szerint
- ½ dl olaj
- 1 evőkanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál oreganó
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál őrölt köménymag
A húsokat megtisztítjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A páchoz egy tálkába öntjük az olívaolajat, a mustárt, majd sorban a fűszereket és a reszelt fokhagymát. Alaposan elkeverjük, majd egy ecset segítségével vastagon bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Egy zárható dobozba tesszük a szeleteket, lezárjuk, majd legalább egy éjszakára a hűtőben pihentetjük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-2 percig sütjük a húst, majd egy olajjal kikent tepsibe tesszük, és 150 fokon, oldalanként 20-20 percig sütjük. Friss salátával, kenyérrel tálaljuk.
- Energia: 1345 kcal
- Fehérje: 89 g
- Zsír: 105,6 g
- Szénhidrát: 7,2 g
Mustáros-tejszínes csirkemáj
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemáj
- 1 fej hagyma
- 1db csemegeuborka
- 3 evőkanál olaj
- 1dl tejföl
- 1dl főzőtejszín
- 3 evőkanál mustár
- bors, só, fűszerpaprika
A hagymát apróra vágjuk, az uborkát keskeny darabokra aprítjuk. A hagymát az étolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a májat. Erős tűzön fehéredésig sütjük. Ezután rátesszük a borsot és a piros paprikát. A tejszínt a tejföllel, a mustárral és 1 dl vízzel simára keverjük, majd ráöntjük a májra. Az uborkát is hozzáadjuk. Fedő alatt, lassú tűznél 10 percet főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
- Energia: 1432 kcal
- Fehérje: 112,5 g
- Zsír: 86 g
- Szénhidrát: 38 g