Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mustár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. március 12. 14:00
A mustár
Szalai Ilona dietetikus rovata

A mustármag az egyik legrégibb és legáltalánosabban ismert ételízesítők egyike. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. A magok esszenciális zsírsavakat is tartalmaznak.

Fotó: Pixabay.com

A mustár legfontosabb hatóanyagai a nitrogén- és kéntartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek enzimek hatására jellegzetes, csípős ízű cianátokra bomlanak. Összetevői növelik az étvágyat, jótékonyan segítik az emésztést, fokozzák a nyál- és emésztőnedvek termelését, szabályozzák az anyagcserét.

A mustár az érrendszerre is tisztító hatással van, csökkenti a véralvadást, a vérrögképződést. Szelén- és magnéziumtartalma hozzájárul a vérnyomás normalizáláshoz, valamint az ízületi gyulladások tüneteinek enyhítéséhez. Csökkenti a migrénes panaszokat, hidratálja a bőrt.

A sárga mustármag remekül használható pácok, szószok, savanyított termékek, húsételek ízesítéséhez, savanyúságok tartósításához.

 

Mustáros-fűszeres pácolt tarja

Hozzávalók

  • 50 dkg (4 szelet) sertés tarja
  • só, bors ízlés szerint
  • ½ dl olaj
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál oreganó
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál őrölt köménymag

A húsokat megtisztítjuk, majd mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. A páchoz egy tálkába öntjük az olívaolajat, a mustárt, majd sorban a fűszereket és a reszelt fokhagymát. Alaposan elkeverjük, majd egy ecset segítségével vastagon bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Egy zárható dobozba tesszük a szeleteket, lezárjuk, majd legalább egy éjszakára a hűtőben pihentetjük. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és oldalanként 2-2 percig sütjük a húst, majd egy olajjal kikent tepsibe tesszük, és 150 fokon, oldalanként 20-20 percig sütjük. Friss salátával, kenyérrel tálaljuk.

  • Energia: 1345 kcal
  • Fehérje: 89 g
  • Zsír: 105,6 g
  • Szénhidrát: 7,2 g

 

Mustáros-tejszínes csirkemáj

Hozzávalók

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 fej hagyma
  • 1db csemegeuborka
  • 3 evőkanál olaj
  • 1dl tejföl
  • 1dl főzőtejszín
  • 3 evőkanál mustár
  • bors, só, fűszerpaprika

A hagymát apróra vágjuk, az uborkát keskeny darabokra aprítjuk. A hagymát az étolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a májat. Erős tűzön fehéredésig sütjük. Ezután rátesszük a borsot és a piros paprikát. A tejszínt a tejföllel, a mustárral és 1 dl vízzel simára keverjük, majd ráöntjük a májra. Az uborkát is hozzáadjuk. Fedő alatt, lassú tűznél 10 percet főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.

  • Energia: 1432 kcal
  • Fehérje: 112,5 g
  • Zsír: 86 g
  • Szénhidrát: 38 g
Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)