Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai képviselő-testület kezdeményezi, hogy mihamarabb kerüljön át az alapellátási ügyelet a mentőszolgálathoz

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. január 27. 15:23
A gyulai képviselő-testület kezdeményezi, hogy mihamarabb kerüljön át az alapellátási ügyelet a mentőszolgálathoz
A képviselők egy díj alapításról és a szociális támogatások jövedelemhatárának emeléséről is döntöttek

A gyulai önkormányzat a törvény adta lehetőséggel élve kezdeményezi, hogy az állami mentőszolgálat mihamarabb átvegye az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi és házigyermekorvosi ügyeleti ellátást – határozott a fürdővárosi képviselő-testület januári ülésén. A grémium arról is döntött, hogy „Pro Mecenatura Urbis Gyula” néven új városi díjat alapít, és a szociális tárgyú önkormányzati rendeletet is módosította annak érdekében, hogy többen részesülhessenek települési támogatásban.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mihamarabb vegyék át

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében az önkormányzat kezdeményezi a háziorvosi és házigyermekorvosi ügyeleti ellátás mihamarabbi átadását a mentőszolgálatnak.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) az előterjesztés tárgyalásakor kifejtette: az országban átalakul az alapellátási ügyeleti rendszer, egyes ellátások és az azokhoz kapcsolódó részfeladatok önkormányzati feladatkörből állami feladatkörbe kerülnek át.

Elmondta: a feladatellátást legkésőbb 2024. február 29-ig kell átvennie a mentőszolgálatnak. Mint ismertette, a fokozatosságot szem előtt tartva az egészségügyért felelős miniszter 30 nappal előre közzéteszi, hogy mely területek (jellemzően vármegyék) esetében veszi át az állami mentőszolgálat az ügyeleti ellátást. A kiszámíthatóság érdekében a kormányzati honlapon megjelentetett közleményen túl a miniszter közvetlenül is értesíti az érintett önkormányzatokat.

A városvezető jelezte: a javaslat lehetőséget ad arra, hogy a mentőszolgálat a közleményben foglaltak nélkül is átvehesse az ügyeleti ellátást, ha erről az érintett településsel megállapodott, és nincs az önkormányzatnak hatályos feladatellátási szerződése.

A polgármester rámutatott: az ügyeleti rendszer finanszírozása nagy terhet jelent a gyulai önkormányzatnak, amely az állami normatívával megegyező összeget, évi 40 millió forintot biztosít a célra, és ez az összeg tovább növekedne. Hozzátette: az egészségügyi béremelés miatt az ügyeleti óradíjak is megemelkedtek az állami egészségügyben, így egyre nehezebb ügyletes orvost találni az alapellátásban. Görgényi Ernő az előterjesztés kapcsán azt is megjegyezte, hogy Gyulán a megyei kórházban sürgősségi osztály is működik.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Új városi elismerés

„Pro Mecenatura Urbis Gyula” néven új díjat alapított a gyulai képviselő-testület. Az elismerést azok a természetes vagy jogi személyek kaphatják meg, akik a város fejlődése érdekében magánvagyonukból, társasági részesedésükből vagy társaságuk, szervezetük vagyonából jelentős mértékben támogatják Gyula városát, illetve bármely olyan szervezetet, amely a településhez kapcsolódó közfeladat ellátásában részt vállal. Az erről szóló rendeletmódosítást egyhangúlag támogatta a grémium.

Görgényi Ernő elmondta: a díjazott személyére bárki tehet javaslatot; az elismerés adományozásáról egyszerű többséggel dönt a mindenkori polgármesterből, alpolgármesterekből, a humán- és társadalompolitikai bizottság elnökéből, az oktatási és kulturális bizottság elnökéből, valamint a sportért felelős tanácsnokból álló tanácsadó testület.

Az elismerést, melyből évente legfeljebb egy ítélhető oda, a polgármester a Gyula városához kapcsolódó ünnepség keretében adja át. A díjjal pénz nem jár, a díjazott díszoklevelet és Erkel-büsztöt vehet át.

A polgármester úgy fogalmazott, a polgári kultúra szép hagyománya a mecénási tevékenység, amelynek keretében tehetős emberek akár magánvagyonukból, akár cégük vagyonából a kultúra, a sport vagy a civil élet területén nemes ügyekre áldoznak.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szociális ellátások

Az ülésen egyes szociális tárgyú önkormányzati rendeleteket is módosítottak a képviselők. Görgényi Ernő az előterjesztés tárgyalásakor úgy fogalmazott: a döntések azt a célt szolgálják, hogy többen férjenek hozzá a szociális ellátásokhoz.

Sós Judit, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának vezetője elmondta: a szociális jellegű bérbeadásra vonatkozó jövedelemhatár 71 250 forintról 99 750 forintra emelkedik. Az önkormányzati bérlakások lakbérének mértéke legutóbb 2019-ben növekedett, ezért a képviselő-testület március 1-jei hatállyal ezt is megemelte: a szociális és garzonjelleggel bérbe adott ingatlanok esetében 10 százalékkal, az átmeneti, a szolgálati és a megtekintett jellegű ingatlanok esetében 20 százalékkal.

A lakhatási támogatásnál a megállapítás alapjául szolgáló jövedelemhatár 114 ezer forintra emelkedett. A támogatás mértékének alsó határát havi 6 ezer forintban, felső határát 12 ezer forintban határozta meg a grémium; az egy négyzetméterre jutó elismert költség 450 forintról 600 forintra emelkedett.

Mivel az eddig folyósított ápolási támogatások összege nem érte el a biztosítotti jogviszony megtartásához szükséges mértéket, a támogatás összegét a törvényben meghatározott alapösszeghez igazítottan egységesen 37 ezer forintban állapította meg a tetsület. Az emelt összeget februártól folyósítják.

A közétkeztetési támogatás jövedelemhatára 114 ezer forintra, a támogatás mértéke havi 6 ezer forintról 8 ezer forintra emelkedik februártól.

Az eseti jellegű gyógyszertámogatás esetében a jövedelemhatár 99 750 forintra, a rendszeresen nyújtott gyógyszertámogatás esetén 85 500 forintra emelkedik. Az eseti jelleggel nyújtott támogatás maximális mértékét 40 ezer forintban határozta meg a grémium.

A temetési támogatás jövedelemhatára 128 250 forintra, a támogatás mértéke 50 ezer forintra változik.

A gyermek hátrányos helyzetének enyhítését szolgáló támogatás 114 ezer forintra emelkedik; a gyermek fogadásának előkészítéséhez nyújtott támogatás jövedelemhatár 285 ezer forintra növekszik.

A megélhetési települési támogatásnál a megállapítás alapjául szolgáló jövedelemhatár 71 250 ezer és 99 750 forint lesz – ismertette az osztályvezető.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A paradicsomi telkek is bekerültek

A képviselő-testület a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. 2023–2037-re vonatkozó gördülő fejlesztési tervét is módosította. A döntésre azért volt szükség, mert a 2022-ben elkészített dokumentum nem tartalmazza a Paradicsomi lakótelep melletti ingatlanokon tervezett közművesítési munkálatokat.

Görgényi Ernő az előterjesztés tárgyalásakor emlékeztetett: a testület tavaly decemberben határozott az önkormányzati tulajdonú építési telkek közművesítéséről. Mint ismertette, az árajánlatok alapján az ivóvízhálózat bővítése nettó 52 millió 993 ezer forintba, a szennyvízhálózat bővítése nettó 31 millió 698 ezer forintba kerül, míg a műszaki ellenőri költség három százalék. A gördülő fejlesztési tervet ennek megfelelően módosították.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)