Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Számos érdekességgel készülnek az idei évre a vármegyei levéltárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2023. január 27. 14:03
Számos érdekességgel készülnek az idei évre a vármegyei levéltárban
A Múzeumok éjszakájára raktársétát szerveznek

Fotó: Gyulai Hírlap 

Idén is konferenciákkal és rendszeres online tartalmakkal várja az érdeklődőket az MNL Békés Vármegyei Levéltára, a részletekről Sáfár Gyula igazgató számolt be lapunknak. 

Elmondta: két konferenciát is terveznek, egyet májusban, a másikat néhány hónappal később. Előbbi Mezőkovácsházán lesz, ahol a település első említésének 560. évfordulójáról emlékeznek meg, utóbbi, a szokásos éves konferenciájuk pedig ősszel. Ez a levéltári napokat is magában foglalja.

Sáfár Gyula kifejtette: az eseményt a korábbi évekhez hasonlóan a gyulai városháza dísztermében tartják, a téma idén nevesebb békés megyei családok története lesz. 

Elmondta: köteteket is kiadnak a következő hónapokban. Az egyik a levéltár 2021-es békéscsabai konferenciáján elhangzott előadások szerkesztett változatát tartalmazza, fő témája Békéscsaba első magyar nyelvű említése 1521-ben. A levéltár nyugalmazott igazgatója, Erdész Ádám is folytatja a Márki-naplók szerkesztését. Márki Sándor történész feljegyzéseit 1873-ban kezdte meg; a negyedik kötet témája az 1914 utáni évekről, tehát az első világháború idejét felölelő időszakról szól. Németh Csaba levéltáros Kerecsényi László életrajzát írta meg, ennek is tervezik a kiadását. 

Az igazgató arról is beszélt, hogy folytatják honlapjukon az online tartalmak megosztását, a Ládafia sorozatban a hónap dokumentumát ismerhetik meg az érdeklődők.

– A kollégáink összeállítanak egy rövid írást, amely mellé fényképeket mellékelünk; a sorozatnak 12 része várható idén. Korábban szó volt például a Gyula és Békés közötti nagycsatorna kisásása során jellemző kemény téli munkakörülményekről, valamint arról, milyen volt a fűtés a gazdasági válság idején, az 1930-as években.

Sáfár Gyula kifejtette: folytatják a jellegzetes gyulai épületekről szóló tévés sorozatukat, és elindították Perpatvar sorozatukat is. Ebben minden héten egy-egy érdekes dokumentumot osztanak meg a családi élet visszásságairól. Az első rész egy állami gondozott fiúról szólt, aki 1940-ben írt a gyermekmenhely igazgatójához egy levelet, a második egy örökségi vita peres eljárását elevenített fel.

Az igazgató kiemelte: a Múzeumok éjszakája és a Kutatók éjszakája programjaiba is bekapcsolódnak minden évben, rendszerint három előadásos minikonferenciát tartanak egy-egy érdekes témáról.

– Tavaly az összeesküvés-elméletekről szólt a Múzeumok éjszakájára szervezett programunk, melyet egy raktársétával egészítettünk ki. Ez várhatóan idén sem lesz másként – árulta el az intézmény vezetője. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)