Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A farsangi fánk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. január 15. 13:00
A farsangi fánk
A régi farsangi lakomák hagyományai és étkezési szokás ma is élnek

Fotó: Gyulai Hírlap – Pixabay.com

Alig értek véget az ünnepek, máris itt van az újabb mulatozások időszaka, a farsang.

A farsang hivatalosan vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A hosszú böjtre való felkészülésnek megfelelően ebben az időszakban az evés-ivás, a mulatozás szinte kötelező volt.

A szokások és hiedelmek többsége, így a maskarás alakoskodások is a vígasság utolsó napjaira, „farsangvasárnapra”, „farsanghétfőre”, „húshagyókeddre”, az ún. „farsangfarkára” összpontosultak. A régi farsangi lakomák hagyományai és étkezési szokásai ma is élnek. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, a kocsonya, a káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

Szalagos fánk sütőben sütve

Hozzávalók (4 adag):

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • porcukor

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, a teteje pedig habos. A liszthez hozzáadjuk az élesztőt, vajat, sót, tojást, majd géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk. Ha egynemű, és már nem ragad, cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyre tesszük. Körülbelül egy óra alatt megkel.

Ha a tészta a duplájára nő, lisztezett felületre tesszük. Kb. 1 centi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a fánkokat, egymástól 2-3 cm távolságra. Előmelegített sütőben, 160 fokon körülbelül 20 perc alatt sül arany barnára. Tíz perc elteltével megfordítjuk a fánkokat. Ízlés szerint tölthetjük lekvárral, csokikrémmel. Porcukorral megszórva tálaljuk.

  • Energia: 2697 kcal
  • Fehérje: 78 g
  • Zsír: 64 g
  • Szénhidrát: 438 g

  

10 perces gluténmentes pillefánk

Hozzávalók:

  • 250 g rizsliszt (két púpos bögre)
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 ml tej vagy rizstej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • olaj a kisütéshez

A hozzávalókat kimérjük, és egy tálban jól összekeverjük. A galuskaállagú tésztából két evőkanál segítségével közepes méretű gombócokat szaggatunk, és forró olajban kisütjük. Megforgatni nem kell: amennyiben elég sok az olaj és elférnek, a fánkok önmaguktól fordulnak át, ha megsültek.

  • Energia: 1880 kcal
  • Fehérje: 36 g
  • Zsír: 70 g
  • Szénhidrát: 272 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)