Fotó: pixabay.com
A tökmag nyersen és pirítva is fogyasztható, és a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, valamint saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható.
Magas a fehérje- és a zsírtartalma, esszenciális zsírsavakban is gazdag. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium, szelén, cink és réz, valamint az E-, B1-, B2- és D-vitamin.
A magnézium a szív és az erek egészségéért felelős, a cink segíti a sebgyógyulást.
A tökmag hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmagolaj lecitinben gazdag, ami csökkenti a koleszterinszintet.
Amikor az emberek még napi szinten fogyasztották a tökmagot, nem ismerték a prosztatagyulladás és -megnagyobbodás problémáját. A tökmagban lévő fitoszterol csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását, illetve enyhíti annak tüneteit.
Sós tekercs
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg friss élesztő
- 6 dl tej
- 1 dl napraforgóolaj
- 3 kávéskanál só
- 1 teáskanál cukor
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg margarin
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg tökmag
A tetejére:
- 2 db tojásfehérje
- 10 dkg szezámmag
Az élesztőt felfuttatjuk kb. 2 dl langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk, kidagasztjuk, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a puha margarint kikeverjük a sóval, a zúzott fokhagymával.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a már megkelt tésztát, három részre osztjuk, és kinyújtjuk.
A sós krémmel megkenjük, az összeaprított tökmaggal megszórjuk, és feltekerjük. Háromszög alakúra vágjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk.
A tetejét tojásfehérjével lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, és készre sütjük.
- Energia: 8590 kcal
- Fehérje: 233 g
- Zsír: 419 g
- Szénhidrát: 922 g
Jó étvágyat!