Ezt a diós illatú, mandulás ízű magot már az ősember is fogyasztotta, és a modern konyhában is sokrétűen felhasználható. Többek között salátákat, édes és sós süteményeket, zöldség- és halételeket tehetünk izgalmasabbá vele.
A fenyőmag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz. Többek között megtalálható benne az A-, E-, B1- és B2-vitamin is. Ezek a vitaminok főleg a bőrünk és a hajunk egészségéért felelősek, de azoknak is érdemes fogyasztaniuk a fenyőmagot, akiknek problémájuk van a látásukkal, vagy szeretnék megőrizni szemük egészségét.
A vitaminokon kívül ásványianyag-tartalmáról sem érdemes elfeledkeznünk, főleg magnéziumot, kalciumot, káliumot és cinket tartalmaz nagyobb mennyiségben. A kalcium- és magnéziumtartalma szabályozza a vérnyomást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A cink szerepet játszik a fehérje-, a zsír és a szénhidrát-anyagcserében.
A fenyőmag kiváló antioxidánshatással is rendelkezik, a benne található zsírsavak ráadásul szinte az egész szervezetre kifejtik jótékony hatásukat.
Segítségével erősíthetjük az immunrendszerünket, különösen igaz ez a téli időszakra.
Gyulladásgátló hatásainak köszönhetően a fenyőmag az érzékeny bőrben sem tesz kárt. Nem csak táplálja a bőrt, de meggátolja a különböző bőrproblémák (pl. pattanások) kialakulását, és hatékonyan hidratálja a bőrt.
Fenyőmagos csokitorta
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 10 dkg fenyőmag
- 12,5 dkg vaj
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 5 dkg liszt
- 1 evőkanál vaj (a sütőforma kikenéséhez)
- 1 evőkanál porcukor (a tetejére)
Elkészítés:
A csokoládét darabokra tördeljük, és egy tűzálló tálkába tesszük. Ezt egy edénybe állítjuk, amelybe vizet öntünk az edény feléig. A vizet felmelegítjük, de nem forraljuk. A csokit a vízfürdőben hagyjuk, amíg folyós nem lesz, közben párszor megkeverjük. Ha megolvadt a csoki, a tálkát kiemeljük az edényből, és félretesszük kicsit hűlni.
A fenyőmagot egy serpenyőben kissé megpirítjuk, majd egy vágódeszkán késsel felaprítjuk.
A tojásokat szétválasztjuk. Egy keverőtálban a lágy vajat, a cukrot és a vaníliáscukrot habosra keverjük. Apródonként hozzáadjuk a tojás sárgákat. (Mindig csak addig keverjük, amíg a tojássárgájának a nyomai már nem láthatóak.) Kanalanként hozzáadjuk a langyos csokoládét, majd a fenyőmagot is.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit a csokis masszára lapátolunk, majd rászórjuk a lisztet is. Óvatosan összekeverjük, úgy hogy minél kevésbé törjük össze.
A masszát kivajazott (kb. 26 cm átmérőjű) sütőformába öntjük. Előmelegített sütőben 150 fokon sütjük kb. 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a tészta. Sütés után kicsit hűlni hagyjuk, a tetejét porcukorral megszórjuk.
- Energia: 3673 kcal
- Fehérje: 54 g
- Zsír: 262 g
- Szénhidrát: 292 g
Egészségükre!