Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ássunk, metsszünk!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. november 20. 13:00
Ássunk, metsszünk!
Az ásást nem pótolja a rotálás

Forrás: greenexpressz.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A lombok nagy része már lehullott, ásás előtt érdemes megmetszeni a gyümölcsfákat.

A létrák stabilabban állnak meg a keményebb talajon, és a fák körül is könnyebb mozogni. Emellett a nyesedéket is könnyebb összeszedni.

A metszést nem korai már megkezdeni. Volt egy-két kisebb fagy, amely felkészítette a fáinkat a metszőollós beavatkozásra. Természetesen a tavaszi metszésnek is megvannak a maga előnyei, de a nagyon nagy gyümölcsösökben, kihasználva a jó időt, már most elkezdték a metszést. Sosem tudhatjuk, hogy milyen tavaszunk lesz, így biztosra mehetünk. Amennyiben a fagyok még „igazgatnának” a metszéseinken, hamar tudunk rajtuk javítani.

Az ásást nem pótolja a rotálás, előbbivel a szerves trágyákat is egyenletesebben tudjuk a mélyebb rétegekbe lejuttatni. A gyökérzöldségeknek, burgonyának mélyebb megművelés kell, amennyiben nem bakhátra vetjük.

Az őszi talajmunkák előtt lassú elbomlású műtrágyából juttathatunk ki. A foszfor- és káliumtartalmú műtrágyákat előnyösebb ősszel kijuttatni, így van idejük „feltáródni” a növényeinknek.

A bogyósgyümölcsűek metszésével még várhatunk, a telepítésükkel azonban semmi esetre sem. Ezek a gyümölcseink korán kezdik a kihajtást, ezért jobb az őszi ültetés számukra.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)