A borókabogyó a borókacserje gömbölyű termése. Az érett, kékesfekete tobozbogyó nagyon aromás és kissé csípős ízű. Különösen vadhúsos ételeket ízesítenek vele, de a mártásoknak, pácleveknek, főzelékeknek és salátáknak is kitűnő fűszere.
Az ókortól kezdve a borókát az ételek ízesítése mellett leginkább az orvoslásban használták mint méregtelenítő, fertőtlenítő és nyugtatószer.
Nagyon jó zsíros bőrre, sőt fertőtlenítésre is alkalmas. Pektintartalma kifejezetten jó hatással van az emésztésre, gyulladásgátló hatásának köszönhetően pedig képes enyhíteni a fájdalmat. Inhalálásával kúrálható a köhögés, a hörghurut és a megfázás. A boróka emellett oldja a stresszt.
Terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása, mert méhösszehúzódásokat okozhat. A kisgyerekeknek és a vesebetegeknek is tartózkodniuk kell a boróka használatától.
Mustáros sertésszelet
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 80 dkg sertéskaraj
- 2 db közepes vöröshagyma
- só, mustár, borókabogyó
Elkészítés:
A húst felszeleteljük, sóval bedörzsöljük, minkét oldalára rákenjük a mustárt, megszórjuk borókával.
A hagymát karikára vágjuk, és a hússzeletekkel felválva egymásra halmozzuk, vagyis egy szelet hús tetejére hagymakarikákat teszünk, majd ismételjük. Alufóliába csomagoljuk, és 24 órára a hűtőbe tesszük.
Másnap kiolajozott tepsibe tesszük, a fóliából ki is vehetjük, de benne is maradhat, így hamarabb megsül. Ha a hús megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk pirosra.
Zöldséges körettel, burgonyasalátával tálaljuk.
- Energia: 1428 kcal
- Fehérje: 172 g
- Zsír: 65 g
- Szénhidrát: 25 g
Egészségükre!