A kökény, népies nevén kökényszilva, kökönye, tövisfa, ekeakadály, boronafa, ehető vadnövény. Magyarországon is elterjedt tövises cserje, melynek magassága elérheti a négy métert is.
Virágát és termését elsősorban a gyógyászatban használják. A virágából készült tea vízhajó, hashajtó, vértisztító hatású.
A kökényre is igaz, hogy érdemes megvárni, amíg a dér megcsípi. Fanyarságát akkor sem veszíti el teljesen, de kicsit édesebbé válik. Októberben érdemes szüretelni.
A kökénybogyó C-vitaminban gazdag, immunerősítő, méregtelenítő, vértisztító és zsírcsökkentő hatású. A benne található ellagsav egy daganatmegelőző hatású vegyület.
A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. A népi gyógyászatban a kökényt hasmenés, bélhurut és aranyér kezelésére alkalmazták.
Kökénylekvár
Hozzávalók:
- 1 kg kökény
- 50 dkg kristálycukor
A kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel főzzük össze.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin, ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Ha kellően besűrűsödött, töltsük tisztára mosott kicsi üvegekbe, és zárjuk le. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.
Egészségükre!