Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kökény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. október 23. 17:00
A kökény
A népi gyógyászatban hasmenés, bélhurut és aranyér kezelésére alkalmazták

Fotó: pixabay.com

A kökény, népies nevén kökényszilva, kökönye, tövisfa, ekeakadály, boronafa, ehető vadnövény. Magyarországon is elterjedt tövises cserje, melynek magassága elérheti a négy métert is.

Virágát és termését elsősorban a gyógyászatban használják. A virágából készült tea vízhajó, hashajtó, vértisztító hatású.

A kökényre is igaz, hogy érdemes megvárni, amíg a dér megcsípi. Fanyarságát akkor sem veszíti el teljesen, de kicsit édesebbé válik. Októberben érdemes szüretelni.

A kökénybogyó C-vitaminban gazdag, immunerősítő, méregtelenítő, vértisztító és zsírcsökkentő hatású. A benne található ellagsav egy daganatmegelőző hatású vegyület.

A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. A népi gyógyászatban a kökényt hasmenés, bélhurut és aranyér kezelésére alkalmazták.

 

Kökénylekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg kökény
  • 50 dkg kristálycukor

 

A kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel főzzük össze.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin, ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.

Ha kellően besűrűsödött, töltsük tisztára mosott kicsi üvegekbe, és zárjuk le. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)