Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A földimogyoró

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. október 09. 14:00
A földimogyoró
Tovább élnek, akik rendszeresen fogyasztják

Fotó: pixabay.com

Egy amerikai és két kínai vizsgálat is igazolta, hogy tovább élnek, akik rendszeresen fogyasztanak földimogyorót. A több ezer ember többéves megfigyelésén alapuló vizsgálatok szerint mind a szív- és érrendszeri betegségek, mind a bármely más okból bekövetkező halálozás veszélye kisebb rendszeres mogyorófogyasztás mellett.

A földimogyoró kitűnő fehérjeforrás, így optimalizálja a fehérjeellátást. Azonban meglehetősen magas a zsírtartalma. Ennek ellenére rendszeres fogyasztása pozitív hatással van a megemelkedett koleszterinszintre. Ha napi 50 gramm mogyorót eszünk, már négy hét után megtapasztalhatjuk a koleszterinszint-csökkenést. A mogyoró ezen felül kitűnő forrása a B-vitaminoknak, az E-vitaminnak és a magnéziumnak.

Értékes fitoszterolvegyületeinek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ez utóbbi miatt a kozmetikaipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja a bőrszárazság, illetve az ekcémás elváltozások enyhítése érdekében.

Magas fitoösztrogén-tartalma miatt a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a cukorbetegség okozta retinaelfajulás megelőzésében is hasznunkra válhat.

Érdemes tehát nassolni belőle napi 4-5 dekagrammot. De milyen formában fogyasszuk?

A héjas pörkölt mogyoró szinte a legtermészetesebb formája a mogyorófogyasztásnak, ezt csak a pörköletlen nyers mogyoró múlja felül. A sós mogyoró, melyet zsírban pirítanak, nem ajánlott. Szóba jöhet a jó minőségű mogyoróvaj is kenyérre kenve, süteményekbe, desszertekbe téve.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)