Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spárga

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2022. szeptember 25. 14:00
A spárga
Antioxidánsvegyületei támogatják az immunrendszer működését

Fotó: pixabay.com

A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos. A neve görögül asparagos, melynek jelentése: szár, friss hajtás.

A spárga színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van, és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zöldé intenzívebb. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb.

Tápanyagtartalmának köszönhetően a sárga jótékonyan hat a szívre, májra, vesékre, tisztítja a bőrt, és természetes vízhajtó. Jelentős folsav-, B1-, B2-, C-, E-vitamin-tartalma, és sok benne a cink, a kálium, a vas, a kalcium, a szilícium és a fluor. Antioxidánsvegyületei támogatják az immunrendszer működését. A legújabb kutatások szerint a rák egyes fajtáinak kialakulását is képes meggátolni. Rostjai kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést. 

Szaponintartalma csökkenti a vérzsírszintet, javítja a HDL-koleszterin arányát, amely fontos szerepet játszik a szív és a keringés védelmében.

 

Spárgás, sonkás, sajtos pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (hideg)
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 50 dkg spárga
  • 10 dkg sajt
  • 15 dkg sonka
  • 2 dl tejföl
  • 4 db tojás
  • petrezselyemzöld
  • őrölt bors
  • szerecsendió

Egy tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat. Ujjbeggyel addig morzsoljuk, míg finom morzsás massza lesz belőle. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleöntjük a vízzel felvert egész tojást. Végül gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

A hűtőszekrényből kivett tésztát kicsomagoljuk, majd a tetejére szintén fóliát teszünk, és piteforma nagyságúra kinyújtjuk. Óvatosan a formába tesszük, és villával megszurkáljuk. Sütőpapírt helyezünk bele, majd megtöltjük nehezékkel (pl. rizzsel). 

Előmelegített sütőben, 200 fokon 15-20 perc alatt elősütjük, majd a sütőből kivéve eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel, és kicsit hűlni hagyjuk. A spárgák fás végét eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük a szárakat, 2-3 percig főzzük, majd hozzátesszük a spárgafejeket is, és kb. 2 percig még együtt főzzük őket. Ezután leszűrjük, hideg vízben leöblítjük.

Tálba tesszük a tejfölt, az egész tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet és a fűszereket ízlés szerint. Alaposan összekeverjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot is. A sonkát kisebb kockákra daraboljuk. Az elősütött tésztára rápakoljuk a spárgát és a sonkát, majd óvatosan ráöntjük a tejfölös-tojásos masszát. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük. 

  • Energia:   2925 kcal
  • Fehérje:    123 g
  • Zsír:       185 g
  • Szénhidrát: 172 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)