Fotó: Pixabay.com
A burgonya és az alma mellett a sárgarépa az első alapanyag, amivel csecsemőkorunkban megismerkedünk. A sárgarépa egészséges zöldség, mely egész évben beszerezhető. Alapvető tápanyagforrás a szervezet számára. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat.
Megfigyelték-e már a répa szeletelésekor, hogy a keresztmetszete melyik szervünkre emlékeztet? Igen, a szemhez. A répa fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, ami az A-vitamin elő-vitaminja. A szervezet a béta-karotint szükség szerint alakítja át A-vitaminná. Az A-vitamin sok szervünk egészségéhez szükséges!
A-vitamin hiányában alakul ki többek között a farkavakság vagy szürkületi vakság. Tehát fontos a szem egészsége, azaz a jó látás, a májműködés, a bőr- és az ép nyálkahártyák, az immunrendszer működéséhez. A növekedési (csontszövet) folyamatokban is részt vesz.
A sárgarépa magas rosttartalma (főleg pektin) segíti a bélrendszer egészséges működését is. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
A sárgarépát sokféle étel készítéséhez felhasználhatjuk.
Fotó: Pixabay.com
Sárgarépa saláta
Hozzávalók
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg alma (savanykás nem grízes)
- 1 db citrom
Elkészítés
A meghámozott almát és répát hasonló méretű csíkokra szeljük. (Többnyire a vastagságot az alma határozza meg, ugyanis sokkal törékenyebb a répánál.) Ráfacsarjuk a citromot. Jól összerázzuk, kevergetéssel összetöredezne. Pár órára betesszük a hűtőbe. S még finomabb lesz, ha egy teljes éjszakát kap. Ekkor igazán érezni a citrom aromáját.
- Energia: 170 kcal
- Fehérje: 2 g
- Zsír: 0 g
- Szénhidrát: 32 g
Egészségükre!