Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aszály ellen esővízgyűjtés!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. szeptember 11. 13:00
Aszály ellen esővízgyűjtés!
A talajtakarás is jó hatással van a kiszáradás ellen

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Végre városunkra is esett egy kis eső! A növényeink fellélegezhetnek, s ahogyan végre mi is.

Fotó: Pixabay.com

Sajnos számos növénykultúra már nem tudja bepótolni a csapadékhiány miatt elveszett nedvesség mennyiséget és minőséget. Azonban a jövőre gondolva érdemes és ajánlott tápanyagalapozást végezni szerves trágyával. Ez a folyamat jelentősen javítja növényeink életerejét! Használhatunk állati és növényi szervestrágyát, komposztot is.

A magas szervesanyag tartalmú talajok nehezebben száradnak ki, illetve a rendszeres öntözést is jobban elviselik, kilúgozódás nélkül. Nincs kétségem afelől, hogy máskor is számíthatunk ilyen hosszú aszályos időszakra, ezért érdemes az összes esővizet begyűjteni az ereszcsatornáinkból! Így a vízdíjunk is kevesebb lesz, és az esővíz jobb, mint a csapvíz!

A talajtakarás is jó hatással van a kiszáradás ellen. Már most készüljünk az esetleges nehezebb napokra, mert akkor nem érhet meglepetés!

Fotó: Pixabay.com

Az őshonos gyümölcsfáink is ellenállóbbak, de azért a hosszan tartó csapadékhiányt nagyon megszenvedik, főleg a szilvaféléink. Ez a növények képesek a termésük nagy részét „elrúgni” csak azért, hogy védje a saját vegetációját, vagyis az életét.

A télire szánt gyümölcseinket gyakorta ellenőrizzük a szüretelési érettség miatt. Ilyenkor jó az éveken át vezetett kalendárium, mert vissza tudjuk nézni az előző évekbeli szüreti időpontokat, illetve az érettségi viszonyokat is. Javaslom, hogy minden kertészkedő vezessen saját kalendáriumot!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)