Fotó: Thespruce.com
A sáfrányos szeklicét az igen drága sáfrány helyettesítésére használják. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják.
Festékanyagok mellett A-, E-, K-vitamint, linol-, linolén-, palmitin-, olajsavat is tartalmaz. Fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban. Magas linolénsav tartalma (ami egy omega-3 zsírsav), védi az ereket a meszesedéstől.
A sáfrányos szeklice flavonoid- és E-vitamin tartalmánál fogva kiváló antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír. A magból nyert olaj jó emésztésjavító, tisztítja a májat és az epét.
Javítja az idegek és az agy működését. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.
Sáfrányos rizs
Hozzávalók (4 adag):
- 30 dkg basmati vagy jázmin rizs
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- Ízlés szerint őrölt bors
- 15 dkg aszalt sárgabarack
- 1 g sáfrány
- 7 dl zöldségalaplé
Elkészítés: Két evőkanálnyi olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát, majd fél perc múlva a felkockázott aszalt sárgabarackot, az őrölt fahéjat, és a rizst. Egy percig együtt pirítjuk a rizst a többi ízesítő anyaggal, majd hozzáadjuk a sáfrányt és felöntjük a zöldségalaplével. Fedő alatt keverés nélkül 10 percig főzzük, majd lehúzva a tűzről továbbra is lefedve állni hagyjuk 10 percig. Izgalmas köret sült húsok mellé.
- Energia: 1795 kcal
- Fehérje: 58 g
- Zsír: 33 g
- Szénhidrát: 332 g
Egészségükre!