Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sáfrányos szeklice

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. augusztus 28. 13:00
A sáfrányos szeklice
Javítja az idegek és az agy működését

Fotó: Thespruce.com

A sáfrányos szeklicét az igen drága sáfrány helyettesítésére használják. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék adják a fűszert. Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. Gyenge illatú, kesernyés ízű. Húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizsételek, sajtok, gyógyteák és italok, színezésére, ízesítésére használják.

Festékanyagok mellett A-, E-, K-vitamint, linol-, linolén-, palmitin-, olajsavat is tartalmaz. Fontos szerepe van az egészséges táplálkozásban. Magas linolénsav tartalma (ami egy omega-3 zsírsav), védi az ereket a meszesedéstől.

A sáfrányos szeklice flavonoid- és E-vitamin tartalmánál fogva kiváló antioxidáns, mely gátolhatja a sejtburjánzásos betegségek kialakulását. Mind belsőleg, mind külsőleg gyulladáscsökkentő hatással bír. A magból nyert olaj jó emésztésjavító, tisztítja a májat és az epét.

Javítja az idegek és az agy működését. A népi gyógyászatban a virágok főzetét erős köhögés, fulladás ellen használták.

 

Sáfrányos rizs

Hozzávalók (4 adag):

  • 30 dkg basmati vagy jázmin rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • Ízlés szerint őrölt bors
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 g sáfrány
  • 7 dl zöldségalaplé

 

Elkészítés: Két evőkanálnyi olajon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a szintén finomra vágott fokhagymát, majd fél perc múlva a felkockázott aszalt sárgabarackot, az őrölt fahéjat, és a rizst. Egy percig együtt pirítjuk a rizst a többi ízesítő anyaggal, majd hozzáadjuk a sáfrányt és felöntjük a zöldségalaplével. Fedő alatt keverés nélkül 10 percig főzzük, majd lehúzva a tűzről továbbra is lefedve állni hagyjuk 10 percig. Izgalmas köret sült húsok mellé.

  • Energia:    1795 kcal
  • Fehérje:    58 g
  • Zsír:       33 g
  • Szénhidrát: 332 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)