A kapor egész Európa területén termő fűszernövény. Legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása.
Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Elődeink is ismerték ezt a tulajdonságát. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Menstruációt kísérő tünetek enyhítésére, nőgyógyászati, húgyúti fertőzések esetén is ajánlják a kaporból készült fürdőt. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését, antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Az antioxidáns semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más rákkeltő hatású anyagokat.
Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben van benne vas, mangán és kalcium. A kapor A-, B- és E-vitaminban, valamint folsavban is gazdag. Élelmirost-tartalma hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez.
A kaprot hal- vagy zöldséges ételek, saláták, mártások ízesítésére használják. A magyar konyhában a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan kísérője.
Főzéskor, sütéskor sokat veszít erejéből, így bármilyen fogást is készítsünk vele, mindig csak az utolsó fázisában adjuk az ételhez.
Kapros túrós tészta
Hozzávalók:
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg tehéntúró
- 3 szál kapor
- 40 dkg tészta
- 175 g tejföl
Elkészítés
A szalonnát apróra vágjuk, és kisütjük. Hozzáadjuk a forró sós vízben megfőzött tésztát. A csomag túróval és az apróra vágott kaporral jól elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Tejföllel tálaljuk.
- Energia: 2863 kcal
- Fehérje: 103,5 g
- Zsír: 127,2 g
- Szénhidrát: 315,8 g
Jó étvágyat!