Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Itt a sárgabarackszezon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. június 26. 15:00
Itt a sárgabarackszezon
Fontos a talajvédelem

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Több helyen láttam, hogy a járdalapok közét a gyomok ellen sóval, vagy ami még rosszabb mosóporral szórják fel. Rettenetes bűn a talajjal szemben, de még a betonnak is árt. Magyarország hozta első talajvédelmi törvényt ne menjünk szembe vele!

A gyomlálandó területet beöntözzük és negyed-fél óra elteltével a felázott földből könnyen ki tudjuk húzni a gyomot. Nem kell az elszáradt maradványokat nézegetni, kerülgetni. Többen panaszkodnak a kullancsokra, mondván megszállták a kertjüket. A veteményeseket annyira nem szeretik a „rendszeres” öntözés miatt, hiszen gyenge, törékeny élőlények, bár igen ügyesek. A pázsitunkon a rendszeres fűnyírás megszünteti a kullancs állományt. Előfordulhat szerencsés túlélő azokat az esedékes növényápolási permetezések eltakarítják, ugyanis a rovarölő szerek szinte mindegyike irtja, gyéríti ezeket a jószágokat!

A sárgabarack szezonja van. A szüreteléssel egy időben legyen velünk (na nem csak az erő) egy metszőolló és a beteg moníliás, beteg hajtásokat, ágakat vágjuk le, hogy ne fertőzzék tovább a fát. A korai őszibarackkal is hasonlóan járhatunk el, egy fajta zöld metszéssel. A felesleges hajtásokat már most eltávolíthatjuk, hogy a jövő évi termőrügyekre tudjon energiát közvetíteni a növényünk. Tudnunk kell, hogy csak az egyéves rügyek hajtanak ki az őszibarackfán!  A szüret után egy fertőtlenítő permetezést ejtsünk meg gombák ellen!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)