A Himalájában él egy néptörzs a hunzák. Az ő átlagosan várható élettartamuk 10 évvel több, mint egy Közép-Európában élőé; a tudósok mindezt kizárólag a magas sárgabarack fogyasztásukkal magyarázzák.
A gyümölcsöt ugyanis magas C-vitamin és karotintartalom jellemzi, de A-vitamin és B17 vitamintartalma sem elhanyagolandó. Ásványi anyagai a kálium, foszfor, kalcium, réz és kén. Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidáns hatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.
A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatású székrekedés esetén.
Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet. Eltehetjük télre lekvárként, aszalt gyümölcsként és le is fagyaszthatjuk.
Sárgabarackos joghurttorta
Hozzávalók (12 adag):
- 450 g joghurt
- 3 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál cukor
- 4 dl tej
- 90 g tejszínhab por
- 30 dkg sárgabarack, vagy ízlés szerint
- 2 csomag tortazselé
Elkészítés:
A cukrot a zselatinnal összekeverjük, aztán beleöntjük a joghurtot, utána ezt forralásig főzzük, és hagyjuk kihűlni. A tejet a tejszínhabpótló porral keményre felverjük. A kihűlt joghurtos krémet és a tejszínhabot óvatosan összeforgatjuk.
Egy kapcsos tortaforma alját és oldalát kivajazzuk. A tortaformába öntjük a krém felét, beletesszük az apróbbra vágott sárgabarackot (hámozottan), és utána a krém többi részét ráöntjük. 10 percre berakjuk a hűtőbe, hogy egy picit dermedjen, utána tesszük rá a tetejére a többi sárgabarackot (hámozatlanul). Végül ráöntjük a felfőzött színtelen tortazselét. 12-24 órán át hűtjük, és utána fogyasztható.
- Energia: 1454 kcal
- Fehérje: 45,8 g
- Zsír: 48,9 g
- Szénhidrát: 204,8 g
Jó étvágyat!