Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgabarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. június 19. 13:00
A sárgabarack
Magas C-vitamin és karotintartalom jellemzi

Fotó: pixabay.com

A Himalájában él egy néptörzs a hunzák. Az ő átlagosan várható élettartamuk 10 évvel több, mint egy Közép-Európában élőé; a tudósok mindezt kizárólag a magas sárgabarack fogyasztásukkal magyarázzák.

A gyümölcsöt ugyanis magas C-vitamin és karotintartalom jellemzi, de A-vitamin és B17 vitamintartalma sem elhanyagolandó. Ásványi anyagai a kálium, foszfor, kalcium, réz és kén. Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidáns hatással bír. A természetes antioxidánsok közül kisebb mennyiségben tartalmaz likopint, nagyobb mennyiségben pedig flavonoidokat.

A barack tápanyagai szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében, erősítik az immunrendszert. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket.  Lágy, elsősorban pektinből felépülő rostjai jó hatású székrekedés esetén.

Elsősorban nyersen fogyasztjuk, így a legjobb és a legegészségesebb, de felhasználhatjuk gyümölcstortákba, készíthetünk belőle levest, rostos gyümölcslevet. Eltehetjük télre lekvárként, aszalt gyümölcsként és le is fagyaszthatjuk.

 

Sárgabarackos joghurttorta

Hozzávalók (12 adag):

  • 450 g joghurt
  • 3 evőkanál zselatin
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 dl tej
  • 90 g tejszínhab por
  • 30 dkg sárgabarack, vagy ízlés szerint
  • 2 csomag tortazselé

 

Elkészítés:

A cukrot a zselatinnal összekeverjük, aztán beleöntjük a joghurtot, utána ezt forralásig főzzük, és hagyjuk kihűlni. A tejet a tejszínhabpótló porral keményre felverjük. A kihűlt joghurtos krémet és a tejszínhabot óvatosan összeforgatjuk.

Egy kapcsos tortaforma alját és oldalát kivajazzuk. A tortaformába öntjük a krém felét, beletesszük az apróbbra vágott sárgabarackot (hámozottan), és utána a krém többi részét ráöntjük. 10 percre berakjuk a hűtőbe, hogy egy picit dermedjen, utána tesszük rá a tetejére a többi sárgabarackot (hámozatlanul). Végül ráöntjük a felfőzött színtelen tortazselét. 12-24 órán át hűtjük, és utána fogyasztható.

 

  • Energia:    1454 kcal
  • Fehérje:    45,8 g
  • Zsír:       48,9 g
  • Szénhidrát: 204,8 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)