Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A zöldborsó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. június 12. 15:00
A zöldborsó
Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén

Fotó: pixabay.com

A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben ehetünk friss borsót. Fagyasztott formában viszont egész évben rendelkezésünkre áll.

A zöldborsó jelentős tápértékkel rendelkező zöldségünk. Szénhidrát és fehérje mellett sok C-, B1, B2, vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat tartalmaz. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a magnézium, cink és mangán tartalma. Különösen magas magnéziumtartalma és B1- vitamintartalma az idegrendszer működését javítja. Hatóanyagai segítik a zsírok és fehérjék lebontását, szabályozza a vérnyomást. Rostanyagai az emésztőrendszer működését segíti. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén. A zöldborsót sok étel készítéséhez felhasználhatjuk.

Tárkonyos csirkeraguleves

Hozzávalók (6 adag):

  • 50 dkg csirkemell
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 4 közepes db sárgarépa
  • 4 közepes db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 1 db zellerlevél
  • 1 db karalábé
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 20 dkg zöldborsó
  • 200 ml tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citromból nyert citromlé
  • Só, bors, tárkony ízlés szerint
  • 2 db bio leveskocka
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

A kockára vágott hagymát, az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, amit fehéredésig pirítjuk. A megtisztított zöldségeket tetszés szerint felaprítjuk, és a húshoz adjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk (2-4 liter). Hozzáadjuk a leveskockát, a felaprított fokhagymát, sót, borsot és a tárkonyt.

Addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhult minden. Miután minden megpuhult, a tejszínt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és merünk rá a forró levesből 3-4 merőkanállal. Simára keverjük majd visszaöntjük a levesbe. Vigyázni kell, a tejszín miatt nem szabad forralni, éppen csak addig, hogy egyet rottyanjon.

Végül a citromlével ízlés szerint ízesítjük.

 

  • Energia:    2261 kcal
  • Fehérje:    151 g
  • Zsír:       103,7 g
  • Szénhidrát: 191,6 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)