Fotó: pixabay.com
A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó igazi szezonja júniusra esik, másodvetésből pedig szeptemberben ehetünk friss borsót. Fagyasztott formában viszont egész évben rendelkezésünkre áll.
A zöldborsó jelentős tápértékkel rendelkező zöldségünk. Szénhidrát és fehérje mellett sok C-, B1, B2, vitamint, hasznos antioxidánsokat, rostokat tartalmaz. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a magnézium, cink és mangán tartalma. Különösen magas magnéziumtartalma és B1- vitamintartalma az idegrendszer működését javítja. Hatóanyagai segítik a zsírok és fehérjék lebontását, szabályozza a vérnyomást. Rostanyagai az emésztőrendszer működését segíti. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység esetén. A zöldborsót sok étel készítéséhez felhasználhatjuk.
Tárkonyos csirkeraguleves
Hozzávalók (6 adag):
- 50 dkg csirkemell
- 2 közepes db vöröshagyma
- 4 közepes db sárgarépa
- 4 közepes db fehérrépa
- 1 db zeller
- 1 db zellerlevél
- 1 db karalábé
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg zöldborsó
- 200 ml tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citromból nyert citromlé
- Só, bors, tárkony ízlés szerint
- 2 db bio leveskocka
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát, az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellet, amit fehéredésig pirítjuk. A megtisztított zöldségeket tetszés szerint felaprítjuk, és a húshoz adjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk (2-4 liter). Hozzáadjuk a leveskockát, a felaprított fokhagymát, sót, borsot és a tárkonyt.
Addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhult minden. Miután minden megpuhult, a tejszínt egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet és merünk rá a forró levesből 3-4 merőkanállal. Simára keverjük majd visszaöntjük a levesbe. Vigyázni kell, a tejszín miatt nem szabad forralni, éppen csak addig, hogy egyet rottyanjon.
Végül a citromlével ízlés szerint ízesítjük.
- Energia: 2261 kcal
- Fehérje: 151 g
- Zsír: 103,7 g
- Szénhidrát: 191,6 g
Egészségükre!