A rizs eredendően sok nedvességet igénylő, szubtrópusi növény, de ma már vannak olyan fajtái, ami a hidegebb éghajlaton is megterem.
A rizsből reggelire, ebédre és vacsorára is készíthetünk ételeket, az előételektől a desszertig. Reggel a rizspelyhek, puffasztott termékek kedveltek. Az ínyencek különböző rizses ételekhez különböző rizsfajtákat használnak.
A barnarizs biológiailag értékesebb alapanyag, mert nem koptatták le róla a korpát, így rostokban és tápanyagokban gazdagabb, mint a fehér rizs. Ásványi anyagok közül főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium és kálium, ezért jól illik a sószegény étrendbe is, például magas vérnyomás esetén.
A barna rizsben lévő magnézium részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében, valamint javítja a szívizom teljesítményét. A vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminok és a pantoténsav találhatók meg a rizsben.
A rizs kedvező tulajdonságai miatt sok diétában alkalmazható, hiszen könnyen emészthető, a test gyorsan tudja hasznosítani, és hamar telítettségérzetet okoz. A rizs nem tartalmaz glutént, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
(A barnarizst nehezebb elkészíteni, de megéri az időt ráfordítani! Ajánlatos beáztatni 8-12 órára, így hamarabb elkészül, puhább, élvezhetőbb lesz. 2,5 – szeres mennyiségű vízzel főzzük kb. 45 percig.)
Zöldséges rizses csirke
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
- 20 dkg rizs
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 kis db zellergumó
- 15 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A tálaláshoz:
- 1 csokor petrezselyem zöld
Elkészítés:
A húst megmossuk, és feldaraboljuk, a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, és hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is. Ezután beletesszük a felkockázott csirkehúst és fehéredésig pirítjuk, majd vízzel felöntve pároljuk. Közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldségeket, a gombával és a borsóval együtt, majd mikor már félig puhára párolódtak, a fedőt levéve elpároljuk róla a folyadékot. Ekkor adjuk hozzá a hideg vízben előzőleg megmosott rizst, és lepirítjuk. Sózzuk, és borsozzuk, majd felöntjük vízzel. Felforralás után fedővel lefedve készre pároljuk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.
- Energia: 1864 kcal
- Fehérje: 80,7 g
- Zsír: 69,1 g
- Szénhidrát: 229,5 g
Egészségükre!