A retek Marco Polo által a X. században került Kínából Nyugat-Európába, pedig már az ókori Egyiptomban is ismerték.
A retekgyökér sok rostot tartalmaz. Kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort és niacint tartalmaz, leveleinek pedig vas, karotin és folsav tartalma jelentősebb, ezért ezeket is érdemes fogyasztani. A friss gyökér fontos hatóanyagai a kén-tartalmú mustárolaj-glikozidok, amelyek a retek csípős ízét és gyógyhatásának jelentős részét is biztosítja. Antibakteriális és gombaölő hatásúak, így kiválóan alkalmas a megfázás és cseppfertőzések megelőzésére.
A retek az epetermelés serkentésével elősegíti és szabályozza az emésztést, megszűnteti az epepangást, segíti az epebetegségek megelőzését. Antioxidáns hatásával segíti az immunrendszer működését.
A retek nyersen fogyasztva kiváló saláta alapanyag. Párolásnál arra érdemes ügyelni, hogy a párolási idő rövid legyen, és a retek ne veszítse el a ropogósságát. Az így készült retek íze lágy és szaftos, kissé a fiatal karalábéra emlékeztet.
Sült retek
Hozzávalók (2 adag):
- 25 dkg retek
- 2 teáskanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál aprított zöldfűszer
- bors
Elkészítés:
A retket megmossuk, és nagyságtól függően félbe vagy negyedbe vágjuk. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a sót, borsot és a fokhagymát. A retket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ráöntjük a vajas keveréket, majd megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel. Forró sütőben, és 180 fokon körülbelül 20 percig sütjük, amíg a retek megpirul.
Energia: 126 kcal
Fehérje: 3,2 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 7,6 g
Párolt retek
Hozzávalók:
- 12 db közepes méretű retek
- 6 evőkanál cukor
- 6 szál kakukkfű
- 162 citrom leve
- só, bors
Elkészítés:
Egy közepes méretű lábasban kakukkfüves kb. fél liter vízzel (vagy amennyi félig ellepi a zöldségeket), a cukorral és a kakukkfűvel szirupot készítünk. Amikor a víz felforrt, hozzáadjuk a retket, és nagy lángon félig megfőzzük (kb. 8 perc alatt). Ezalatt elforr a víz, a retek színe kifakul, és sűrű szirupot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét, amitől a zöldség élénk színt kap. Ekkor kiemeljük a szirupból, hűtjük. Sültekhez kínáljuk.
Energia: 510 kcal
Fehérje: 2,5 g
Zsír: 0 g
Szénhidrát: 125 g
Jó étvágyat!