Fotó: pixabay.com
Nálunk általában 20–60 dekás mangók kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.
Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan része, a szerelem szimbóluma.
A mangó rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is magas. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, gazdag antioxidánsokban. Vízhajtó és méregtelenítő hatással is bír.
Felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, párolva pedig zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.
Mangós pohárkrém
Hozzávalók (4 adag):
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 2 db friss mangó
- 5 evőkanál porcukor
- 5 dl görög joghurt
- 1 zacskó habfixáló
- 8 babapiskóta
Elkészítés:
A csokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett felolvasztjuk, és addig kevergetjük, míg kicsit besűrűsödik. Hagyjuk langyosra kihűlni. A mangót meghámozzuk, feldaraboljuk, és a porcukor felével összeturmixoljuk. A joghurtot egy lábosban felmelegítjük (figyeljünk, hogy ne forrjon) a porcukor másik felével és a habfixálóval. A babapiskótát 3-4 darabra törjük, és magas poharakba halmozzuk a csokis krémmel. A mangópép kétharmadát rákanalazzuk. Végül ráöntjük a még langyos joghurtos krémet. A tetejére szedjük a maradék mangópürét. A hűtőben hagyjuk pihenni 1-2 órát, tálaláskor ízlés szerint mangóval és kókuszforgáccsal is díszíthetjük.
- Energia: 2335 kcal
- Fehérje: 37,8 g
- Zsír: 86,4 g
- Szénhidrát: 351,4 g
Jó étvágyat!