Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mangó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. április 03. 14:00
A mangó
Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs

Fotó: pixabay.com

Nálunk általában 20–60 dekás mangók kaphatók. A csonthéjas gyümölcs húsa sárgás-narancssárgás, édes, az őszibarack és az ananász fura, fűszeres ötvözete.

Indiában a mangó az esküvők elmaradhatatlan része, a szerelem szimbóluma.

A mangó rendkívül gazdag élelmi rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban. Kálium- és a magnéziumtartalma jelentős, továbbá kalcium-, foszfor-, nátrium- és vastartalma is magas. Antibakteriális hatású, immunerősítő és rákmegelőző gyümölcs, gazdag antioxidánsokban. Vízhajtó és méregtelenítő hatással is bír.

Felhasználása a gyümölcs érettségétől is függ. Az éretlen mangó salátába vagy savanyúságnak is finom, párolva pedig zöldségként fogyasztják. Az érett gyümölcs szélesebb körben használható fel: krémmé pépesítve adhatjuk süteményhez, desszertekhez, tortához, tejberizshez, de bólét vagy fagylaltot is ízesíthetünk vele.

Mangós pohárkrém

Hozzávalók (4 adag):

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 db friss mangó
  • 5 evőkanál porcukor
  • 5 dl görög joghurt
  • 1 zacskó habfixáló
  • 8 babapiskóta

 

Elkészítés:

A csokoládét a tejszínnel együtt vízgőz felett felolvasztjuk, és addig kevergetjük, míg kicsit besűrűsödik. Hagyjuk langyosra kihűlni. A mangót meghámozzuk, feldaraboljuk, és a porcukor felével összeturmixoljuk. A joghurtot egy lábosban felmelegítjük (figyeljünk, hogy ne forrjon) a porcukor másik felével és a habfixálóval. A babapiskótát 3-4 darabra törjük, és magas poharakba halmozzuk a csokis krémmel. A mangópép kétharmadát rákanalazzuk. Végül ráöntjük a még langyos joghurtos krémet. A tetejére szedjük a maradék mangópürét. A hűtőben hagyjuk pihenni 1-2 órát, tálaláskor ízlés szerint mangóval és kókuszforgáccsal is díszíthetjük.

 

  • Energia:     2335 kcal
  • Fehérje:     37,8 g
  • Zsír:        86,4 g
  • Szénhidrát: 351,4 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM