A mandarin közkedvelt déligyümölcs, elsősorban édes, zamatos ízéért, valamint könnyen elválasztható héjáért szeretjük. Az 1800-as években került Kínából Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Az 1900-as évek elején a mandarin újabb rokonait hozták létre keresztezésekkel.
Főként nyersen, magában vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztjuk. A mandarin kitűnő folsav-, béta-karotin-, kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, valamint C- és B-vitamin-forrás. Ezenkívül a mandarinban hatásos antioxidánsvegyületeket találhatunk, melyek erősítik az immunrendszert. Ezek közül a lutein még szívvédő hatással is bír. A héjában és a hártyájában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata is.
Mandarinos csirkeragu
Hozzávalók:
- 6 db csirkealsócomb
- só ízlés szerint
- kurkuma ízlés szerint
- gyömbér ízlés szerint
- római kömény ízlés szerint
- koriander ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 db mandarin
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
- csili ízlés szerint
- 1 teáskanál ecet
- 1 bögre rizs
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük. A csirkecombokról a bőrét levágjuk, a húst lefejtjük a csontról, és csíkokra vágjuk. Sózzuk,
és az összekevert fűszerekkel bedörzsöljük. A csirkecsíkokat serpenyőben az olajon átpirítjuk. A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük (szét is esik a gyümölcshús). Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Hozzáadjuk a csilit, az ecetet, majd a hússal együtt összefőzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.
- Energia: 942 kcal
- Fehérje: 53 g
- Zsír: 29 g
- Szénhidrát: 115 g