Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mandarin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. március 27. 15:00
A mandarin
Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát

Fotó: pixabay.com

A mandarin közkedvelt déligyümölcs, elsősorban édes, zamatos ízéért, valamint könnyen elválasztható héjáért szeretjük. Az 1800-as években került Kínából Európába, ezt követően pedig az Egyesült Államokba. Az 1900-as évek elején a mandarin újabb rokonait hozták létre keresztezésekkel.

Főként nyersen, magában vagy gyümölcssaláták részeként fogyasztjuk. A mandarin kitűnő folsav-, béta-karotin-, kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, valamint C- és B-vitamin-forrás. Ezenkívül a mandarinban hatásos antioxidánsvegyületeket találhatunk, melyek erősítik az immunrendszert. Ezek közül a lutein még szívvédő hatással is bír. A héjában és a hártyájában található pektin csökkenti a vér koleszterinszintjét. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a rákos megbetegedések kockázata is.

Mandarinos csirkeragu

Hozzávalók:

  • 6 db csirkealsócomb
  • só ízlés szerint
  • kurkuma ízlés szerint
  • gyömbér ízlés szerint
  • római kömény ízlés szerint
  • koriander ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 db mandarin
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál víz
  • csili ízlés szerint
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 bögre rizs
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A rizst másfélszeres, enyhén sós vízben megfőzzük. A csirkecombokról a bőrét levágjuk, a húst lefejtjük a csontról, és csíkokra vágjuk. Sózzuk,
és az összekevert fűszerekkel bedörzsöljük. A csirkecsíkokat serpenyőben az olajon átpirítjuk. A mandarinokat megpucoljuk, gerezdekre szedjük, majd egy főzőedényben vízzel megfőzzük (szét is esik a gyümölcshús). Botmixerrel pürésítjük, majd mézzel sziruposra főzzük. Hozzáadjuk a csilit, az ecetet, majd a hússal együtt összefőzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.

  • Energia:    942 kcal
  • Fehérje:     53 g
  • Zsír:        29 g
  • Szénhidrát: 115 g

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)