Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A máj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2022. január 23. 10:00
A máj
Fehérjében és vitaminokban gazdag

Fotó: pixabay.com

Már az ókori egyiptomi orvosok is ajánlották betegeiknek a máj fogyasztását, szem- és bőrbetegségek, vérszegénység kezelésére alkalmazták. Tapasztalatukat a XX. századi vizsgálatok igazolták.

A máj fehérjében, A-, B1-, B12- és D-vitaminban gazdag. A májból az A-vitamin állati eredetű formájához, a retinolhoz juthatunk hozzá, amely szemünk fényérzékenységének képzésében játszik fontos szerepet, emellett hatással van a csontnövekedésre, a magzati lét alatt az embrionális fejlődésre, és segít a tüdő, az egészséges bőr megőrzésében, az immunrendszer erősítésében és a bakteriális fertőzések legyőzésében. Ásványi anyagai (vas, réz, szelén, cink) hozzájárulnak a vérképzéshez, a szem, a bőr és a nyálkahártya épségének fenntartásához.

Igaz, hogy magas a máj koleszterintartalma, de szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.

 

Töltött dagadó

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésdagadó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 30 dkg csirkemáj
  • 30 dkg gomba
  • 5 db főtt tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A felszúrt húst kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat, majd a felszeletelt gombát. Ízesítjük sóval, borssal. Kb. 5 percig pároljuk.

A főtt tojást nyolcfelé vágjuk. A zsemléket vízben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, és egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a megdinsztelt gombát és májat, valamint a feldarabolt főtt tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a nyers tojást, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.

Az így elkészített tölteléket a dagadóba töltjük. Ha nem fér bele mind, akkor nyugodtan a hús mellé helyezzük. A dagadót zsírral kikent tepsibe tesszük. A tepsit alufóliával lefedjük, és előmelegített forró sütőben sütjük (kb. 1,5–2 óra hosszat). A végén fólia nélkül még kb. 10 percig pirítjuk.

 

  • Energia:  5060 kcal
  • Fehérje:   280 g
  • Zsír:      382 g
  • Szénhidrát: 90 g

 

Csirkemájpástétom

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 35 dkg csirkemáj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A vaj 2/3-át egy serpenyőben kisebb lángon felolvasztjuk. A hagymát felszeleteljük, majd a vajban 5 percig sütjük (inkább főni fog). Ezután hozzáadjuk a tisztított, mosott, majd lecsepegtetett májat. Fűszerezzük a borssal, majorannával, petrezselyemmel. Körülbelül 10-12 percig sütjük közepes lángon. (Onnan tudjuk, hogy megsült a máj, hogyha beleszúrunk, nem jön ki belőle véres lé.)

Csak az utolsó percekben adjuk hozzá a fokhagymát és a sót. Ha elkészült, akkor még melegen pürésítjük. Hagyjuk kihűlni!

A maradék vajat felolvasztjuk, majd egy kicsit hűlni hagyjuk. Üvegtálba tesszük a pástétomot, majd az olvasztott vajjal meglocsoljuk a tetejét. Ez fogja tartósítani.

Érdemes felhasználás előtt a pástétomból a kívánt mennyiséget kivenni, és szobahőmérsékleten hagyni egy kicsit felmelegedni, mert így könnyebben kenhető lesz.

 

  • Energia:  1217 kcal
  • Fehérje:    63 g
  • Zsír:       98 g
  • Szénhidrát: 22 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)