Már az ókori egyiptomi orvosok is ajánlották betegeiknek a máj fogyasztását, szem- és bőrbetegségek, vérszegénység kezelésére alkalmazták. Tapasztalatukat a XX. századi vizsgálatok igazolták.
A máj fehérjében, A-, B1-, B12- és D-vitaminban gazdag. A májból az A-vitamin állati eredetű formájához, a retinolhoz juthatunk hozzá, amely szemünk fényérzékenységének képzésében játszik fontos szerepet, emellett hatással van a csontnövekedésre, a magzati lét alatt az embrionális fejlődésre, és segít a tüdő, az egészséges bőr megőrzésében, az immunrendszer erősítésében és a bakteriális fertőzések legyőzésében. Ásványi anyagai (vas, réz, szelén, cink) hozzájárulnak a vérképzéshez, a szem, a bőr és a nyálkahártya épségének fenntartásához.
Igaz, hogy magas a máj koleszterintartalma, de szinte mindenkinek ajánlott legalább heti egy alkalommal májas ételt fogyasztani.
Töltött dagadó
Hozzávalók:
- 1 kg sertésdagadó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemáj
- 30 dkg gomba
- 5 db főtt tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 2 db zsemle
- 1 db tojás
- 2 evőkanál olaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
A felszúrt húst kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal. A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat, majd a felszeletelt gombát. Ízesítjük sóval, borssal. Kb. 5 percig pároljuk.
A főtt tojást nyolcfelé vágjuk. A zsemléket vízben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, és egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a megdinsztelt gombát és májat, valamint a feldarabolt főtt tojást és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a nyers tojást, ha szükséges, még sózzuk, borsozzuk.
Az így elkészített tölteléket a dagadóba töltjük. Ha nem fér bele mind, akkor nyugodtan a hús mellé helyezzük. A dagadót zsírral kikent tepsibe tesszük. A tepsit alufóliával lefedjük, és előmelegített forró sütőben sütjük (kb. 1,5–2 óra hosszat). A végén fólia nélkül még kb. 10 percig pirítjuk.
- Energia: 5060 kcal
- Fehérje: 280 g
- Zsír: 382 g
- Szénhidrát: 90 g
Csirkemájpástétom
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 35 dkg csirkemáj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg vaj
- 2 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál petrezselyem
- 1 kávéskanál őrölt bors
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A vaj 2/3-át egy serpenyőben kisebb lángon felolvasztjuk. A hagymát felszeleteljük, majd a vajban 5 percig sütjük (inkább főni fog). Ezután hozzáadjuk a tisztított, mosott, majd lecsepegtetett májat. Fűszerezzük a borssal, majorannával, petrezselyemmel. Körülbelül 10-12 percig sütjük közepes lángon. (Onnan tudjuk, hogy megsült a máj, hogyha beleszúrunk, nem jön ki belőle véres lé.)
Csak az utolsó percekben adjuk hozzá a fokhagymát és a sót. Ha elkészült, akkor még melegen pürésítjük. Hagyjuk kihűlni!
A maradék vajat felolvasztjuk, majd egy kicsit hűlni hagyjuk. Üvegtálba tesszük a pástétomot, majd az olvasztott vajjal meglocsoljuk a tetejét. Ez fogja tartósítani.
Érdemes felhasználás előtt a pástétomból a kívánt mennyiséget kivenni, és szobahőmérsékleten hagyni egy kicsit felmelegedni, mert így könnyebben kenhető lesz.
- Energia: 1217 kcal
- Fehérje: 63 g
- Zsír: 98 g
- Szénhidrát: 22 g
Egészségükre!