Hogy ezt megelőzzük, fontos, hogy tervezzük meg az ünnepi menüt, illetve kalkuláljunk azzal, hogy hány főre és hány napra kell főznünk. Érdemes tartós élelmiszereket vásárolni, amit később is biztonsággal felhasználhatunk ételkészítésre.
Figyeljünk arra is, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen az, ami az asztalra kerül. Ma már a karácsonyi menüben helyet kapnak az alacsony zsírtartalmú szárnyasok is. Mellé válasszunk zöldségekből készült köreteket. Főleg a szezonális zöldségek fogyasztását ajánlom.
Halból készült ételből is jut az ünnepi asztalra. A halakban található jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. Fehérjéje teljes értékű és könnyen emészthető.
A „mindent lehet, csak mértékkel” elv az ünnepek idejére is vonatkozik! Az ételek készítésénél a hagyomány megtartása mellett használjunk korszerű konyhatechnológiai eljárásokat is, mint például grillezés, alufóliában sütés vagy párolás.
Kisétkezésekre együnk gyümölcsöt. A savanyított tejtermékek – kefir, joghurt – segítik a normál bélflóra fenntartását, így könnyítik az emésztést.
Fontos szempont, hogy csupán az ünnep miatt nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt, ha több fogásból áll a menü, akkor inkább még kevesebbet ajánlott a tányérra szedni, mint azt megszoktuk. Ha kisebb adagokat fogyasztunk, többféle ételt ehetünk, anélkül, hogy nagyobb energiát vinnénk be a szervezetünkbe.
A desszertek mindig az étkezések befejező fogásaként szerepeljenek. A sütemények közül elsősorban a gyümölcs- és tejalapúakat részesítsük előnyben, mivel ezek kevesebb energiát és zsírt tartalmaznak, mint a vajkrémesek.
Figyeljünk oda a folyadékbevitelre is. Naponta többször igyunk, mivel így nem terheljük meg a gyomrot, és a belek is jobban tudnak méregteleníteni. Legalább 2 liter/nap folyadékot, főleg vizet, gyümölcsteákat, gyümölcsleveket fogyasszunk.
Egészségükre!
Szalai Ilona dietetikus