A datolya hozzánk aszalva érkezik. Gyerekkoromban mindig a „Mikulás hozta”.
Mint minden aszalt gyümölcsnek, a datolyának is igen magas a cukortartalma. De nem is ezért, hanem vitamin, ásványi-anyag és rosttartalma miatt ehetünk belőle néhány szemet. Ugyanis jelentős B-vitamin, kalcium, magnézium, réz és cink forrás. Rosttartalma serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas.
Növényi hormontartalmának (fitoszterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.
A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak a kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a cukorkoncentrációja.
A datolya nemcsak kiváló csemege, de ételek készítéséhez is felhasználható. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is.
Halfilé datolyával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fehérhúsú halfilé
- 10 dkg datolya
- 1/2 fél citrom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál gyömbérpor
- 2 kk. sűrített paradicsom
- 12 szem olajbogyó
- 1/2 mokkáskanál paprikakrém
Elkészítés:
A halat megmossuk. A datolyát kimagozzuk, kockákra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.
Felforrósítjuk az olajat, a hagymát 2 perc alatt üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a halat, és mindkét oldalát 2-2 percig pirítjuk. Megsózzuk. Hozzáadjuk a datolyát, a gyömbért, a sűrített paradicsomot, és az 1 dl vízzel felhígítjuk. Lefedjük, és 10 percig főni hagyjuk. Végül a halhoz adjuk az olajbogyót és a paprikakrémet. Párolt rizzsel kínáljuk.
- Energia: 1833 kcal
- Fehérje: 205 g
- Zsír: 63 g
- Szénhidrát: 96 g
Kávés datolyás piskóta
Hozzávalók:
- 20d kg datolya kimagozva
- 250 ml Fekete kávé
- 10 dkg olvasztott vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 5 dkg dió durvára vágva
- 20 dkg liszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál gyömbérpor
Mázhoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó por
- 5 dkg egész dió pirítva
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
A datolyát fél órára beáztatjuk a kávéba, majd leszűrjük (a kávét félretesszük), és a felét feldaraboljuk.
Az olvasztott vajat, a felvert tojást, a cukrot, a narancshéjat, a darabolt datolyát, a diót és a kávét összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. A masszát sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába öntjük. Tetejét kirakjuk a maradék datolyával. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt kivesszük a formából, és megfordítjuk.
A mázhoz a 0cukrot és a kakaó port 1 evőkanál vízzel simára keverjük, felmelegítjük, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Még melegen a torta tetejére simítjuk. Az egész diókkal díszítjük. Amikor a máz megdermedt akkor szeletelhetjük fel.
- Energia: 4015 kcal
- Fehérje: 58 g
- Zsír: 200 g
- Szénhidrát: 479 g
Jó étvágyat!