Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A datolya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. december 12. 10:00
A datolya
Rosttartalma serkenteni az emésztést

Fotó: pixabay.com

A datolya hozzánk aszalva érkezik. Gyerekkoromban mindig a „Mikulás hozta”.

Mint minden aszalt gyümölcsnek, a datolyának is igen magas a cukortartalma. De nem is ezért, hanem vitamin, ásványi-anyag és rosttartalma miatt ehetünk belőle néhány szemet. Ugyanis jelentős B-vitamin, kalcium, magnézium, réz és cink forrás. Rosttartalma serkenteni az emésztést, tisztítja a beleket, és aranyér kezelésére is alkalmas.

Növényi hormontartalmának (fitoszterin) köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában.

A datolya kiválóan tárolható hűtőszekrényben, ahol akár több hónapig is eláll. A tárolás során tovább szárad, és beindulnak a kristályosodási folyamatok, így még magasabbá válik a cukorkoncentrációja.

A datolya nemcsak kiváló csemege, de ételek készítéséhez is felhasználható. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is.

Halfilé datolyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg fehérhúsú halfilé
  • 10 dkg datolya
  • 1/2 fél citrom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál gyömbérpor
  • 2 kk. sűrített paradicsom
  • 12 szem olajbogyó
  • 1/2 mokkáskanál paprikakrém

 

Elkészítés:

A halat megmossuk. A datolyát kimagozzuk, kockákra vágjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

Felforrósítjuk az olajat, a hagymát 2 perc alatt üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a halat, és mindkét oldalát 2-2 percig pirítjuk. Megsózzuk. Hozzáadjuk a datolyát, a gyömbért, a sűrített paradicsomot, és az 1 dl vízzel felhígítjuk. Lefedjük, és 10 percig főni hagyjuk. Végül a halhoz adjuk az olajbogyót és a paprikakrémet. Párolt rizzsel kínáljuk.

 

  • Energia:    1833 kcal
  • Fehérje:    205 g
  • Zsír:       63 g
  • Szénhidrát: 96 g

 

Kávés datolyás piskóta

Hozzávalók:

  • 20d kg datolya kimagozva
  • 250 ml Fekete kávé
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 dkg dió durvára vágva
  • 20 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál gyömbérpor

Mázhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaó por
  • 5 dkg egész dió pirítva
  • 1 evőkanál víz

 

Elkészítés:

A datolyát fél órára beáztatjuk a kávéba, majd leszűrjük (a kávét félretesszük), és a felét feldaraboljuk.

Az olvasztott vajat, a felvert tojást, a cukrot, a narancshéjat, a darabolt datolyát, a diót és a kávét összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát. A masszát sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába öntjük. Tetejét kirakjuk a maradék datolyával. Előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt kivesszük a formából, és megfordítjuk.

A mázhoz a 0cukrot és a kakaó port 1 evőkanál vízzel simára keverjük, felmelegítjük, majd hozzáolvasztjuk a vajat. Még melegen a torta tetejére simítjuk. Az egész diókkal díszítjük. Amikor a máz megdermedt akkor szeletelhetjük fel.

  • Energia:    4015 kcal
  • Fehérje:    58 g
  • Zsír:       200 g
  • Szénhidrát: 479 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)