Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kányádi-versek kalákában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2021. november 22. 14:00
Kányádi-versek kalákában
A Kaláka együttes Kányádi Sándor verseit feldolgozó zenés irodalmi estjén jártunk

Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes léptek fel a kamarateremben

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az est a költő ismert versének címét kapta: Vannak vidékek. A zenekar triumvirátusi felállásban, Radványi Balázs nélkül játszott: Becze Gábor nagybőgőn, Gryllus Vilmos gitáron, Gryllus Dániel pedig – a tőle megszokott módon – számos hangszeren (húrosok, fúvósok, ütősök). Az átkötések verseit Bogdán Zsolt kolozsvári színművész mondta el, aki legutóbb nyáron járt Gyulán (Két Hold világa), 2008-ban kapott a Gyulai Várszínháztól Őze Lajos-díjat.

A „kaláka” népi kifejezés, jelentése „közös munka”, eredetileg házépítést jelentett. Az együttes számára ez a munka küldetés, 1969 óta, immár 50 éve folyamatosan zenésítik meg a magyar művészélet legkiválóbbjainak szövegeit. „Sándor bácsival” a ’80-as években találkoztak, azóta nincs koncert Kányádi-dal nélkül. Sok vers kifejezetten azért született, mert tudták, hogy dal lehet belőle. A közös utazások, élmények táplálták a közös munkát: pl. Elveszett követ, Faragott versike, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma stb. A dalok legjava hanghordozón is megszerezhető, de ajánlom azokat meghallgatásra a legnagyobb videómegosztó portálon is. Ahogy a zenekar mondta, szinte minden Kányádi-repertoárban meghallgatható a Fakatona c. klasszikus.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A versek közül a Sörény és koponya emelkedett ki, mint kezdőkép, egyfajta ars poetica és a Valaki jár a fák hegyén lírai soraival ért véget az előadás, amely műfaját tekintve szcenírozott, zenés irodalmi estnek mondható. A szerkesztő-rendezője Kőváry Katalin volt. Megjegyzendő, hogy utóbb említett két alkotás emelt szintű magyar nyelv és irodalom érettségi tételként megjelenik a szóbelin, 2020-ban pedig a Valaki jár a fák hegyén című vers motívumhálóját, gondolatvilágát és formai-retorikai eszközeit kellett elemezniük a diákoknak.

Mindezt azért írom le, hogy újfent jelezzem, ideje kicsit „felébrednie” a gyulai diákságnak és látványosabban bevonulnia a kortárs kultúra zászlóshajójába, hiszen a lehetőség adott, csak élniük kell vele tudni! Találkoz(z)unk a következő várszínházi esten…

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)