Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A köles

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. november 21. 10:00
A köles
Nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Fotó: pixabay.com

A köles Kína területéről terjedt el a világban. Európában az évszázadok alatt a kenyérgabonák folyamatosan kiszorították a táplálkozásunkból.

A köles fehérjéje nem tartalmaz glutént, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada keményítő, de diétás rostokat (cellulóz, hemicellulóz, pektin) is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködést. B-vitaminokban gazdag. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Zöldséges rakott csirkecomb
Hozzávalók (6-8 adag):

  • 30 dkg filézett csirkecomb
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál fűszerpaprika
  • 1 kg vegyes zöldség (karfiol, zöldbab, cukkini, paprika stb.)
  • 20 dkg köles
  • 20 dkg sajt
  • Só, bors, majoránna

Elkészítés:
A zöldségeket előfőzzük. A kölest háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük. Hagymákat az olajon üvegesre pirítjuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Beletetsszük a megmosott, filézett csirkecombot, és fehéredésig főzzük. Ezután felengedjük vízzel, épphogy ellepje. Sózzuk, borssal, majoránnával ízesítjük. A pörkölt alapot összekeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a zöldségeket is. Hőálló tálba simítjuk, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180-200 C fokon 30 percig sütjük.

  • Energia:    2615 kcal
  • Fehérje:    166
  • Zsír:       109 g
  • Szénhidrát: 217 g

Gyümölcsös köles sütemény
Hozzávalók (35x18 cm-es tepsihez):

  • 25 dkg köles
  • 2 dl víz
  • 5 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg eritrit
  • 4 db tojás
  • 30 dkg fagyasztott piros gyümölcs

Elkészítés:
A kölest megmosás után 2dl vízbe áztatjuk, majd, ha magába szívta ráöntjük a tej felét. Ha ezt is felszívta a maradék tejjel puhára főzzük. Ezután belekeverjük az eritritet, vajat és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt kölesbe belekeverjük a tojások sárgáját a fehérje felvert habját. Kivajazott
tepsibe öntjük, megszórjuk a gyümölccsel és 180 C˚ sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

  • Energia:    2196 kcal
  • Fehérje:    74 g
  • Zsír:       112 g
  • Szénhidrát: 222 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)