Az ehető gesztenye, más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, a bükkfafélék családjába tartozó szelídgesztenyefa termése. Hazánkban Dél- és Nyugat-Magyarországon a Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban.
A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba. A gesztenye állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. A gesztenye nemcsak csemege, de egészségünk őre is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz és foszfortartalma.
Összetétele miatt a gesztenye előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, és alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája, amely nyálkahártyát nyugtató hatású, hörghurut, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.
Leggyakrabban sült gesztenyeként vagy gesztenyepüré formájában fogyasztjuk, de a gesztenye ennél sokkal többet is tud! A gesztenye felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek készítéséhez.
Gesztenyekrémleves
- 1 kg gesztenye
- 1 db vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db alma
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rozmaring
- szerecsendió ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 dl főzőtejszín
- 4 dkg vaj
A gesztenyéket áztassuk hideg vízbe egy egész éjszakára. Egy éles késsel vágjuk be a domború felüket, majd tegyük a szemeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Fontos, hogy bevágjuk őket!) Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük körülbelül 25 percig. Időnként rázogassuk meg a tepsit, hogy mindenhol jól átsüljenek. A szemeket csomagoljuk konyharuhába, ettől még tovább puhulnak. Amikor langyosra hűltek, akkor megtisztítjuk őket. A vajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott répát, fokhagymát, a barna cukrot, a meghámozott, felkockázott zöld almát, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd néhány percig átforgatjuk. Felöntjük zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk, és reszelünk bele némi szerecsendiót. Fedő alatt kb. 15–20 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Amikor elkészült, beleöntjük a tejszínt és a sült gesztenyét (vagy a masszát), és botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Tálaláskor megszórjuk pirított kenyérkockával.
- Energia: 2382 kcal
- Fehérje: 56 g
- Zsír: 52 g
- Szénhidrát: 413 g
Gesztenyés saláta
Hozzávalók (2 személyre):
- 20 dkg főtt gesztenye
- 10 dkg bacon felkockázva
- 1 db zöldalma felkockázva
- ½ db lila hagyma apróra vágva
- 2 darab cékla
- 2 szál fehérrépa
- 2 marék madársaláta
- ½ bögre majonéz
- 1 késhegynyi fokhagymapor
- 2 cl almalé
A baconkockákat megsütjük. A céklát és fehérrépát kockára vágjuk, és kevés vízzel megpároljuk. Ezután átforgatjuk a baconből kisült zsiradékban, majd megsózzuk. Az öntethez a majonézt elkeverjük a fokhagymával és az almalével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket összeforgatjuk az almával és a baconnel. A madársalátára halmozzuk, és az öntettel kínáljuk.
- Energia: 2367 kcal
- Fehérje: 37 g
- Zsír: 186 g
- Szénhidrát: 141 g
Egészségükre!