Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gesztenye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. november 07. 11:00
A gesztenye
Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását

Fotó: pixabay.com

Az ehető gesztenye, más néven maróni, nemes gesztenye, édes gesztenye, a bükkfafélék családjába tartozó szelídgesztenyefa termése. Hazánkban Dél- és Nyugat-Magyarországon a Dunakanyarban és a Zalai-dombság déli részén fordul elő nagyobb számban.

A jó minőségű gesztenye belső maghéja vékony, könnyen hámozható, kevésbé nő bele a magba. A gesztenye állaga hasonlít a burgonyáéhoz, magas a keményítőtartalma. A gesztenye nemcsak csemege, de egészségünk őre is. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-, valamint a kálium-, magnézium-, vas-, réz és foszfortartalma.

Összetétele miatt a gesztenye előnyösen beépíthető a szív és érrendszer egészségét védő étrendbe. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a trombózisok kialakulását, és alkalmas a visszértágulatok mérséklésére is. Teája, amely nyálkahártyát nyugtató hatású, hörghurut, görcsös köhögési rohamoknál, asztmánál használatos. Nyersen fogyasztva hasmenés ellen kiváló.

Leggyakrabban sült gesztenyeként vagy gesztenyepüré formájában fogyasztjuk, de a gesztenye ennél sokkal többet is tud! A gesztenye felhasználható előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, pástétomok, pudingok, felfújtak, krémek és desszertek készítéséhez.

 

Gesztenyekrémleves

  • 1 kg gesztenye
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rozmaring
  • szerecsendió ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl főzőtejszín
  • 4 dkg vaj

 

A gesztenyéket áztassuk hideg vízbe egy egész éjszakára. Egy éles késsel vágjuk be a domború felüket, majd tegyük a szemeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. (Fontos, hogy bevágjuk őket!) Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük körülbelül 25 percig. Időnként rázogassuk meg a tepsit, hogy mindenhol jól átsüljenek. A szemeket csomagoljuk konyharuhába, ettől még tovább puhulnak. Amikor langyosra hűltek, akkor megtisztítjuk őket. A vajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát. Hozzáadjuk a felkockázott répát, fokhagymát, a barna cukrot, a meghámozott, felkockázott zöld almát, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd néhány percig átforgatjuk. Felöntjük zöldség alaplével, sózzuk, borsozzuk, és reszelünk bele némi szerecsendiót. Fedő alatt kb. 15–20 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Amikor elkészült, beleöntjük a tejszínt és a sült gesztenyét (vagy a masszát), és botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Tálaláskor megszórjuk pirított kenyérkockával.

 

  • Energia:   2382 kcal
  • Fehérje:     56 g
  • Zsír:        52 g
  • Szénhidrát: 413 g

 

Gesztenyés saláta

Hozzávalók (2 személyre):

  • 20 dkg főtt gesztenye
  • 10 dkg bacon felkockázva
  • 1 db zöldalma felkockázva
  • ½ db lila hagyma apróra vágva
  • 2 darab cékla
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 marék madársaláta
  • ½ bögre majonéz
  • 1 késhegynyi fokhagymapor
  • 2 cl almalé

 

A baconkockákat megsütjük. A céklát és fehérrépát kockára vágjuk, és kevés vízzel megpároljuk. Ezután átforgatjuk a baconből kisült zsiradékban, majd megsózzuk. Az öntethez a majonézt elkeverjük a fokhagymával és az almalével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket összeforgatjuk az almával és a baconnel. A madársalátára halmozzuk, és az öntettel kínáljuk.

 

  • Energia:   2367 kcal
  • Fehérje:     37 g
  • Zsír:       186 g
  • Szénhidrát: 141 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)