Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki kb. háromezer évvel ezelőtt. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek. A zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk.
A körte egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk belőle fejenként. A körte egyik legfontosabb összetevője a víz, és a növényi rost. Ezért javítja az emésztést. A rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják, így csökkentve a végbélrák kialakulásának az esélyét.
A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik, a legjelentősebbek a kálium, kalcium, bór, cink, szelén. Vitamintartalma is csodálatos. A-, B-vitaminokban, C-, E-, K-vitaminban gazdag.
A körte számos antioxidáns hatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok, valamint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben.
Mivel a körte héja közel háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél, ezért lehetőleg a héját is fogyasszuk el! A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak!
A körtét fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.
Körtés morzsás süti
Hozzávalók:
A torta alja és a teteje:
- 30 dkg liszt
- 6 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 késhegynyi só
- 2 teáskanál fahéj (1 a tortához, 1 a tetejére)
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 3 evőkanál pirított búzacsíra
- 1 marék durvára vágott dió
- 1 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 2,5 dl joghurt
Töltelékhez:
- 4 nagy db körte
- 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
- ¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
- ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy tortasütő formát.
Egy nagy tálban konyhai robotgéppel (egy két fordulat erejéig) keverjük össze a lisztet a cukorral, sóval, fűszerekkel és a búzacsírával. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább, ugyancsak pár fordulat erejéig, majd az edény oldaláról kanalazzuk vissza a tésztát, és ismételjük meg ezt a folyamatot három-négy alkalommal.
A kevert tésztából vegyünk ki egy kisebb csészényit, keverjük össze durvára darált dióval vagy mandulával és egy teáskanál fahéjjal.
A maradék tésztához hozzáadjuk a sütőport és a szódabikarbónát pár fordulat erejéig megkeverjük.
Egy másik tálban habverővel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük jól el vele. Dolgozzuk össze a vajas keveréket a tojásossal.
A körtetöltelék:
Hámozzuk meg a körtét, a magházát távolítsuk el, és vágjuk nagyobb darabokba. Szórjuk rá a fűszereket és egy kanál cukrot, majd keverjük össze őket.
A torta összeállítása és sütése:
A kivajazott formába egyengessük el először a vajas-tojásos tésztát, szórjuk rá a fűszeres körtét, majd morzsáljuk a tetejére a diós keveréket.
Süssük úgy 40 percig, amíg a teteje jól meg nem pirul. A sütőből kivéve hagyjuk legalább 20 percig hűlni, csak utána vágjuk fel!
- Energia: 3972 kcal
- Fehérje: 85 g
- Zsír: 161g
- Szénhidrát:417 g
Egészségükre!