Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A körte

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. szeptember 19. 11:00
A körte

Fotó: pixabay.com

Az első nemesített fajtákat a görögök kísérletezték ki kb. háromezer évvel ezelőtt. A rómaiak korában már negyven különböző fajtát termesztettek. A zöldtől a sárgán és a barnán át a pirosig terjedő színeivel a körte ma is az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk.

A körte egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk belőle fejenként. A körte egyik legfontosabb összetevője a víz, és a növényi rost. Ezért javítja az emésztést. A rostok a legjobb természetes béltisztítók, a bélredőkben felgyülemlett salakanyagokat és mérgeket is eltávolítják, így csökkentve a végbélrák kialakulásának az esélyét.

A körte számos ásványi anyagban is bővelkedik, a legjelentősebbek a kálium, kalcium, bór, cink, szelén. Vitamintartalma is csodálatos. A-, B-vitaminokban, C-, E-, K-vitaminban gazdag.

A körte számos antioxidáns hatású összetevővel is rendelkezik: ilyenek a flavonoidok, valamint a karotinoidok, a lutein és a zeaxantin. Ennek köszönhető, hogy a körte fogyasztásával felvehetjük a harcot a rákot, gyulladásokat, szív- és érrendszeri betegségeket okozó, és a bőr öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben.

Mivel a körte héja közel háromszor annyi növényi tápanyagot tartalmaz, mint a gyümölcsbél, ezért lehetőleg a héját is fogyasszuk el! A későn érő fajták héja nehezen emészthető, puffadást okozhat, sőt a héj alatti úgynevezett kősejtek az arra érzékenyeknek bél- és epegörcsöt is okozhatnak!

A körtét fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.

 

Körtés morzsás süti

Hozzávalók:

A torta alja és a teteje:

  • 30 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 késhegynyi só
  • 2 teáskanál fahéj (1 a tortához, 1 a tetejére)
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 0.5 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 3 evőkanál pirított búzacsíra
  • 1 marék durvára vágott dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl joghurt

Töltelékhez:

  • 4 nagy db körte
  • 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
  • ¼ kávéskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 evőkanál cukor

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és vajazzunk ki egy tortasütő formát.

Egy nagy tálban konyhai robotgéppel (egy két fordulat erejéig) keverjük össze a lisztet a cukorral, sóval, fűszerekkel és a búzacsírával. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább, ugyancsak pár fordulat erejéig, majd az edény oldaláról kanalazzuk vissza a tésztát, és ismételjük meg ezt a folyamatot három-négy alkalommal.

A kevert tésztából vegyünk ki egy kisebb csészényit, keverjük össze durvára darált dióval vagy mandulával és egy teáskanál fahéjjal.

A maradék tésztához hozzáadjuk a sütőport és a szódabikarbónát pár fordulat erejéig megkeverjük.

Egy másik tálban habverővel verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a joghurtot, és keverjük jól el vele. Dolgozzuk össze a vajas keveréket a tojásossal.

A körtetöltelék:

Hámozzuk meg a körtét, a magházát távolítsuk el, és vágjuk nagyobb darabokba. Szórjuk rá a fűszereket és egy kanál cukrot, majd keverjük össze őket.

A torta összeállítása és sütése:

A kivajazott formába egyengessük el először a vajas-tojásos tésztát, szórjuk rá a fűszeres körtét, majd morzsáljuk a tetejére a diós keveréket.

Süssük úgy 40 percig, amíg a teteje jól meg nem pirul. A sütőből kivéve hagyjuk legalább 20 percig hűlni, csak utána vágjuk fel!

 

  • Energia:   3972 kcal
  • Fehérje:   85 g
  • Zsír:      161g
  • Szénhidrát:417 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)