Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A busa

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. szeptember 05. 15:00
A busa
A tengeri halak olajának igen kedvező hatása van a szív- érrendszeri megbetegedésekre

képünk illusztráció

Fotó: mayasingredients.com

Elődeink már sok száz éve halásznak, de a pontyfélék családjába tartozó busával csak 1963 után találkozhattak, amikor is az amurral együtt betelepítették a hazai vizekbe.

Több évtizede ismert az orvosi közvélemény előtt, hogy a tengeri halak olajának igen kedvező hatása van a szív- érrendszeri megbetegedések esetén. A tengertől távol élő édesvízi halak közül a busa az, amely a jótékony hatást kifejtő többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak közé tartozó EPA-t (eikoza-pentaénsav) és DHA-t (dokoza-hexaénsavat) nagy mennyiségben tartalmazza. Ezek a zsírsavak a sejthártyába beépülve a prosztaglandin-anyagcserét módosítják, és ezzel kedvezően befolyásolják az erek állapotát és a vérlemezkék összecsapódását. Fontos szerepet játszanak az érelmeszesedés, az agyvérzés, az infarktus és a daganatos betegségek megelőzésében.

Emellett, mint minden hal, jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak, de vas-, szelén-, cink- és jódtartalma is jelentős.

Fűszeres busa

  • 60 dkg busa szeletek
  • 1 evőkanál őrölt kakukkfű
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 20 dkg liszt
  • fűszerpaprika ízlés szerint

 

Elkészítés:

A halszeleteket sós vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. A pácléhez a citrom levét egy zacskóba csavarjuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a sót, a petrezselyemzöldet apróra vágva, a kakukkfüvet és ízlés szerint borsot. Beleforgatjuk a halszeleteket, bekötjük a zacskó száját, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap paprikás lisztbe forgatjuk, forró olajban kisütjük.

Petrezselymes-vajas burgonyával tálaljuk.

  • Energia:  1397 kcal
  • Fehérje:   119 g
  • Zsír:       63 g
  • Szénhidrát: 80 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)