Elődeink már sok száz éve halásznak, de a pontyfélék családjába tartozó busával csak 1963 után találkozhattak, amikor is az amurral együtt betelepítették a hazai vizekbe.
Több évtizede ismert az orvosi közvélemény előtt, hogy a tengeri halak olajának igen kedvező hatása van a szív- érrendszeri megbetegedések esetén. A tengertől távol élő édesvízi halak közül a busa az, amely a jótékony hatást kifejtő többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsavak közé tartozó EPA-t (eikoza-pentaénsav) és DHA-t (dokoza-hexaénsavat) nagy mennyiségben tartalmazza. Ezek a zsírsavak a sejthártyába beépülve a prosztaglandin-anyagcserét módosítják, és ezzel kedvezően befolyásolják az erek állapotát és a vérlemezkék összecsapódását. Fontos szerepet játszanak az érelmeszesedés, az agyvérzés, az infarktus és a daganatos betegségek megelőzésében.
Emellett, mint minden hal, jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A- és D-vitaminnak, de vas-, szelén-, cink- és jódtartalma is jelentős.
Fűszeres busa
- 60 dkg busa szeletek
- 1 evőkanál őrölt kakukkfű
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál só
- bors ízlés szerint
- 0,5 csokor petrezselyem
- 1 citromból nyert citromlé
- 20 dkg liszt
- fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A halszeleteket sós vízben megmossuk, lecsöpögtetjük. A pácléhez a citrom levét egy zacskóba csavarjuk, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, a sót, a petrezselyemzöldet apróra vágva, a kakukkfüvet és ízlés szerint borsot. Beleforgatjuk a halszeleteket, bekötjük a zacskó száját, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap paprikás lisztbe forgatjuk, forró olajban kisütjük.
Petrezselymes-vajas burgonyával tálaljuk.
- Energia: 1397 kcal
- Fehérje: 119 g
- Zsír: 63 g
- Szénhidrát: 80 g
Egészségükre!