Fotó: pixabay.com
A zsenge, fiatal patisszon zöldesfehér, sima héjú, korongszerűen ellapított, széle fodros, dudoros. Csillagtök elnevezését külsejéről kapta.
Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Kisebb mennyiségben tartalmaz ugyan B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.
Rostanyagtartalma segíti az egészséges bélműködést, így a méregtelenítést. A patisszon változatosan elkészítve része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak.
A zsenge patisszont nem kell meghámozni, sem kimagozni, elég alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármivel fűszerezhető.
Hazánkban elsősorban a bundázott formában ismert és közkedvelt, de a patisszon ennél több elkészítési lehetőséget kínál. Fogyasztható nyersen, saláta részeként, köretként, főzelék formájában, feltétként. Ehető töltve és rakva, főzve, pároltan, lecsóba, krémnek, krémlevesnek, sőt, akár pörköltnek elkészítve. A patisszon magjai müzli részeként, saláták ízesítéséhez, díszítéshez, de pirítva önállóan is fogyaszthatók.
Patisszonpaprikás
- 1 közepes db patisszon
- 1 dl tejföl (12%-os)
- 1 evőkanál liszt
- 1 közepes fej vöröshagyma
- majoránna ízlés szerint
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis db paradicsom
- 0,5 db zöldpaprika
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát apróra darabolva megfonnyasztjuk az olajon. Megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a megpucolt, kimagvazott, felkockázott patisszont. Ízlés szerint sózzuk, lassú tűzön fonnyasztani kezdjük. Ha már egy kis levet eresztett, hozzáadjuk a majorannát, a paradicsomot és zöldpaprikát, majd még egy kis vízzel felöntjük, és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul. Ezután belepréseljük a fokhagymát, kevés őrölt borsot adunk hozzá, végül a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk. Kiforraljuk, és kész is.
- Energia: 990 kcal
- Fehérje: 19 g
- Zsír: 52 g
- Szénhidrát: 96 g
Egészségükre!


























