Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A patisszon

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2021. augusztus 22. 10:00
A patisszon
Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz

Fotó: pixabay.com

A zsenge, fiatal patisszon zöldesfehér, sima héjú, korongszerűen ellapított, széle fodros, dudoros. Csillagtök elnevezését külsejéről kapta.

Energia- és szénhidráttartalma alacsony. Kisebb mennyiségben tartalmaz ugyan B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő. Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és A-vitamint tartalmaz.

Rostanyagtartalma segíti az egészséges bélműködést, így a méregtelenítést. A patisszon változatosan elkészítve része lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak.

A zsenge patisszont nem kell meghámozni, sem kimagozni, elég alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármivel fűszerezhető.

Hazánkban elsősorban a bundázott formában ismert és közkedvelt, de a patisszon ennél több elkészítési lehetőséget kínál. Fogyasztható nyersen, saláta részeként, köretként, főzelék formájában, feltétként. Ehető töltve és rakva, főzve, pároltan, lecsóba, krémnek, krémlevesnek, sőt, akár pörköltnek elkészítve. A patisszon magjai müzli részeként, saláták ízesítéséhez, díszítéshez, de pirítva önállóan is fogyaszthatók. 

 

Patisszonpaprikás

  • 1 közepes db patisszon
  • 1 dl tejföl (12%-os)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • majoránna ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis db paradicsom
  • 0,5 db zöldpaprika
  • 2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

A hagymát apróra darabolva megfonnyasztjuk az olajon. Megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a megpucolt, kimagvazott, felkockázott patisszont. Ízlés szerint sózzuk, lassú tűzön fonnyasztani kezdjük. Ha már egy kis levet eresztett, hozzáadjuk a majorannát, a paradicsomot és zöldpaprikát, majd még egy kis vízzel felöntjük, és fedő alatt főzzük, amíg megpuhul. Ezután belepréseljük a fokhagymát, kevés őrölt borsot adunk hozzá, végül a tejfölben elkevert kevés liszttel behabarjuk. Kiforraljuk, és kész is.

 

  • Energia:   990 kcal
  • Fehérje:    19 g
  • Zsír:       52 g
  • Szénhidrát: 96 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)