A sárgadinnyének rengeteg fajtája létezik, melyek színükben és ízükben is különböznek egymástól.
Jelentős mennyiségben található benne cink, foszfor, kalcium, kálium, króm, magnézium, mangán, nátrium, réz és vas.
Az A-, B1-, B2- és C-vitaminoknak és karotinoidoknak köszönhetően erősíti az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, s mindezt a nélkül teszi, hogy megterhelné a bélrendszert.
Segít a méregtelenítésben is, így szervezetünk erősebbé és ellenállóbbá válik az esetleges fertőzésekkel, kórokozókkal szemben.
A sárgadinnye magas víztartalma hozzájárul szervezetünk folyadékegyensúlyához, emellett teltségérzetet okoz, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek, ha sárgadinnyét fogyasztunk. Kiváló nyári csemege.
Sárgadinnyés csirkemell
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 3 kg sárgadinnye (jó érett)
- 1 nagy pohár tejföl
- kapor
- fokhagyma
- cukor
- olaj
- só
- liszt
Elkészítés:
A húst vékony szeletekre vágjuk, ha kell, kiklopfoljuk. Sózzuk, lisztbe forgatjuk, és kevés olajon pirosra sütjük.
A sárgadinnyét kockákra vágjuk, és pici olajon elkezdjük sütni. Mehet bele az összes lé, mert úgyis hamar levet ereszt, és inkább főni fog, mint sülni. Közben hozzáadunk 2 evőkanál cukrot (ízlés szerint, de ettől nem lesz mézédes), kevés apróra vágott kaprot, 3-4 gerezd kettévágott fokhagymát, és kb. 10 percig pici lángon főzzük. Ezután mehet bele a tejföl, a hússzeletek, majd kb. 5 percig hagyjuk együtt főni.
A végén díszíthetjük sárgadinnyekockákkal, amit előzőleg félreteszünk. Krumplipürével az igazi.
- Energia: 2437 kcal
- Fehérje: 252 g
- Zsír: 151 g
- Szénhidrát: 86 g
Joghurtos sárgadinnyepuding
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgadinnye
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1/2 tasak főzés nélkül készíthető pudingpor
- a mokkamártáshoz 4 dl vaníliamártás (4 dl tejből és 1 tasak főzés nélküli pudingporból készíthető)
- 1 evőkanál instant kávé
- a tálaláshoz: tejszínhab
Elkészítés:
A sárgadinnyét megmossuk, kimagozzuk, 10 dekányi dinnyehúst apró kockára vágunk, 5 dekányit összeturmixolunk.
A pudinghoz a tejszínt habbá verjük. A joghurtot kikeverjük a tejjel, a pudingporral és a turmixolt sárgadinnyével, ehhez keverjük a kockára vágott sárgadinnyét és a tejszínhabot. A kész masszát vizezett formába töltjük, és hűtőbe tesszük.
A mokkamártáshoz a vaníliamártást kikeverjük. Két evőkanál forró vízben feloldjuk a kávét, és a mártáshoz adjuk. Előhűtött tányérokra borítjuk a formákból a joghurtos sárgadinnyepudingot, a mokkamártással és tejszínhabbal tálaljuk.
- Energia: 1305 kcal
- Fehérje: 42 g
- Zsír: 49 g
- Szénhidrát: 136 g
Egészségükre!